Суспільство
21 серпня 2015
52-річна мешканка Житомира потрапила у трудове рабство у Росії
Близько 4-х місяців жебрачила житомирянка на території Російської Федерації, спокусившись на випадкову пропозицію працевлаштування від незнайомців.
news-image

Як повідомили у прес-службі УМВС України в Житомирській області,  до міліції надійшла інформація про те, що у м. Житомирі чоловік із жінкою завербували і відправили у трудове рабство на територію іншої держави місцеву жительку, передає «Єдність».

Особу потерпілої  встановили, і під час спілкування з нею знайшли підтвердження оперативній інформації.

За словами 52-річної житомирянки, у рідному місті вона зіштовхнулася з проблемою працевлаштування і тривалий час була безробітною. Тому пропозиція чоловіка та жінки, які перестріли її на місцевому ринку, виявилася доволі слушною. Незнайомці запропонували вигідні умови праці та привабливий заробіток за кордоном. Мовляв, погодившись, жінка зможе працювати у сфері торгівлі аж у столиці Російської Федерації, - йдеться в повідомленні відомства.

Вже за деякий час житомирянка у супроводі «працевлаштовувачів», яким довірила особисті документи, виїхала до Москви. Там разом вони орендували квартиру. А за тиждень «безрезультатних пошуків роботи» вербувальники поставили житомирянку перед фактом, що з роботою чи без, а за проживання та харчування вона мусить платити. 

Варіант заробітку запропонували одразу ж – жебрацтво. Щоранку жінку відвозили у людні місця Москви – підземні переходи, сквери, ринки – і змушували випрошувати гроші нібито на лікування онкохворої дитини, табличку з фотокарткою якої вона тримала у руках. Усі пожертви вербувальники відбирали щовечора, - повідомляє прес-служба.

Так тривало, за словами потерпілої, з березня по червень місяць, аж поки житомирянка не спромоглася повернутися до України. Звісно, без копійки грошей.

Наразі за даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст.149 (Торгівля людьми) КК України.

Особи вербувальників міліція вже встановила. Нам відомо, що і 26-річний чоловік, і 28-річна жінка, які запропонували працевлаштування і вивезли потерпілу за кордон з метою трудової експлуатації, - жителі Житомирщини. Нині ми вживаємо заходів для встановлення місця їх перебування і затримання, - зазначив начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, УМВС Житомирщини Дмитро Підгорний.