Світ
26 серпня 2015
Обама вибачився перед Японією через "шпигунський" скандал між країнами
Президент США Барак Обама вибачився перед прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе після того, як сайт Wikileaks заявив про стеження американської розвідки за японськими високопосадовцями.
news-image

Як розповів речник японського уряду Йосіхіде Суґа, у телефонній розмові Сіндзо Абе заявив Бараку Обамі, що якщо інформація Wikileaks правдива, це поставить під ризик довіру між Токіо і Вашингтоном, передає «Єдність» з посиланням на ВВС Україна.

Президент Обама сказав, що йому шкода..., оскільки цей випадок викликав бурхливі суперечки в Японії, - сказав Суґа, при цьому не уточнивши, чи підтвердилися звинувачення в шпигунстві.

Згідно документів, опублікованих наприкінці липня Wikileaks, агентство національної безпеки США систематично стежило за японськими політиками і бізнесменами.

В опублікованому звіті АНБ зазначені 35 телефонних номерів, які, судячи з документів, прослуховувало агентство. Серед них - номери "VIP-лінії" японського уряду, кілька ліній мінфіну, офіс міністра у справах торгівлі і офіси двох підрозділів компанії Mitsubishi.

Читайте також: Деякі номера абонентів МТС прослуховують