У Нацбанку зменшили облікову ставку до 27%
У Нацбанку зазначили, що поліпшення ситуації на валютному ринку та стабілізація інфляційних очікувань сприяє поверненню депозитів до банківської системи.
news-image

Як повідомляє «Єдність» із посиланням на повідомлення НБУ, правління регулятора прийняло рішення про зниження облікової ставки з 28 серпня 2015 року з 30% до 27%. 

Жорстка грошово-кредитна політика, яку проводив Національний банк України протягом останніх шести місяців, суттєво посприяла зниженню інфляційних і девальваційних очікувань, стабілізації валютного ринку і, як наслідок, формуванню стійкого тренду на сповільнення інфляції. Приріст індексу споживчих цін у річному вимірі знижується третій місяць поспіль, а в помісячному вимірі в липні була зафіксована дефляція, - сказали у НБУ.

У відомстві відзначили, що поліпшення ситуації на валютному ринку та стабілізація інфляційних очікувань сприяє поверненню депозитів до банківської системи.

Крім того, у НБУ очікують збереження дезінфляційного тренду завдяки утриманню відносної стабільності на валютному ринку, а також завершенню основної хвилі підвищення житлово-комунальних тарифів і достатньо повільному відновленню споживчого попиту. Додатковим фактором будуть високі показники врожаю зернових, овочів і фруктів, що сприятиме стриманій динаміці цін на продовольчі товари.

Зниження облікових ставок призводить до того, що кількість видаваних кредитів як з боку споживачів, так і з боку організацій, росте, що, у свою чергу, призводить до збільшення витрат, сприяючи тим самим економічному зростанню. 

Читайте також: Люди Пшонки в дії: 61 млн гривень продали собі за 9 тисяч