Суспільство
28 серпня 2015
У Росії жінка народила після повного курсу лікування від раку
Жінка змогла народити завдяки технології зачаття з використанням витрифікації - швидкої заморозки тканини.
news-image

У Росії жінка народила після проходження повного курсу лікування від раку, передає «Єдність».

28-річній мешканці Підмосков'я було зроблено кесарів розтин, народився здоровий хлопчик вагою 3400 грамів і зростом 52 сантиметри. У майбутньому дитині планують зробити генетичну діагностику на наявність генетичних захворювань. Як розповіла керівник відділення нових медичних технологій медичного радіологічного наукового центру (МРНЦ) МОЗ Росії Марина Кисельова, розроблена центром технологія зачаття є першою в світі з використанням витрифікації - швидкої заморозки тканини.

За словами Кисельової, у жінки, що народила в 2010 році діагностували четвертий ступінь раку щитовидної залози. Після операції вона пройшла курс радіойодотерапії, що порушує дітородну функцію, тому у неї була взята і заморожена тканина яєчника. Через три роки, коли минув термін онкологічного ризику, жінці пересадили здорову тканину, яка допомогла відновити функцію яєчників. Медики отримали чотири ембріони, два з яких були перенесені пацієнтці, а ще два - збережені в центрі на випадок, якщо вона захоче народити ще.

"Коли ми ініціювали дане наукове дослідження, довелося двічі виступати в комітеті охорони здоров'я при Держдумі, де нашому відділенню було дане ексклюзивне право розробити технологію збереження репродуктивної функції у онкохворих, було дано право займатися цією процедурою, а також право створити перший в Росії банк генетичного матеріалу онкопацієнтів і перший в Росії центр репродукції онкохворих", - розповіла Марина Кисельова.

Наразі стати матір'ю готується ще одна жінка, яка раніше перенесла онкозахворювання.