Суспільство
29 серпня 2015
Контррозвідка Німеччини продавала дані громадян колегам у США
Схоже, в Німеччині ось-ось вибухне великий скандал.
news-image

Німецькому виданню Die Zeit стало відомо, що Федеральне відомство з охорони конституції (BfV - Bundesamtes für Verfassungsschutz), що виконує функції контррозвідки в країні, роками продавало дані громадян Німеччини колегам-розвідникам, передає «Єдність».

В обмін BfV отримувало доступ до глобальної шпигунської програмою XKeyscore, створеної АНБ.

Вперше світло на існування програми XKeyscore пролив Едвард Сноуден, ще у 2013 році. Тоді стало зрозуміло, що Великий брат дійсно стежить за усіма.

XKeyscore - це системний/аналітичний фреймворк для глибокої інспекції HTTP-трафіку. Дозволяє знаходити цілі за чіткими (адреса електронної пошти) і м'яким (контент) класифікаторам, відстежуючи активність об'єкта в реальному часі. З погляду інфраструктури XKeyscore - масивний кластер під Linux, в 2013 році включав в себе більше ніж 700 серверів, що знаходяться в 150 точках світу, в тому числі в Росії та Україні.

За даними все того ж Сноудена, зібрана XKeyscore інформація була доступна чотирьом країнам-партнерам США: Великобританії, Австралії, Канаді та Новій Зеландії. Хоча з 2013 року спливло багато води, глобальна шпигунська програма АНБ продовжує працювати. Щодо XKeyscore з'явилася нова інформація, зокрема, розкрила моторошнуваті подробиці про те, що використовувати систему може практично будь-хто (для цього не потрібна спецпідготовка і неабиякі пізнання), та й взагалі XKeyscore небагато чим складніше від пошуку Google.

Згідно з даними видання Die Zeit, за минулі два роки у АНБ також з'явився новий партнер, крім позначених раніше. Вперше АНБ показало свій "флагманський продукт" німцям ще в 2011 році і що, очевидно, вельми вразило останніх. Через два роки переговорів, Німеччина уклала угоду зі Сполученими Штатами, згідно з яким германська контррозвідка отримує копію XKeyscore, щоб аналізувати дані зібрані в Німеччині.

Якщо перекладати з юридичної мови на зрозумілу - дані про німецьких громадян, в якості "побічного ефекту", стають доступні АНБ.