Світ
31 серпня 2015
У Митному союзі вирішили відмовитися від долара і євро
Президент Росії Володимир Путін вніс до Держдуми законопроект, який ратифікує угоду про створення єдиного фінансового ринку між Росією і п'ятьма країнами - Вірменією, Білорусією, Казахстаном, Киргизією і Таджикистаном.
news-image

Як повідомляє «Єдність», валютні операції між учасницями угоди можна буде здійснювати без проміжного їх перерахунку на долари або євро.

Угоду підписали шість країн - Білорусь, Росія, Казахстан, Вірменія, Киргизія і Таджикистан - на саміті глав держав СНД у грудні 2012 року в Ашхабаді.

Документ підготовлений для реалізації плану спільних заходів країн СНД з подолання наслідків світової фінансово-економічної кризи на 2009-2010 роки.

Домовленість передбачає прямий допуск банків-резидентів сторін на внутрішні валютні ринки один одного для проведення міжбанківських конверсійних операцій на умовах не менш сприятливих, ніж ті, які надані національним комерційним банкам. Іншими словами, на території країн-учасниць угоди можна буде обмінювати національні валюти безпосередньо без проміжного їх перерахунку на долари або євро.

Законопроект відповідає положенням договору про Євразійський економічний союз. Відзначається, що країни, які не підписали документ (Азербайджан, Молдова, Туркменістан, Узбекистан, Україна), можуть приєднатися до нього виходячи з економічної доцільності.

Читайте також: Уряд припинив дію угоди з Росією про кооперацію підприємств оборонної сфери