Україна
1 вересня 2015
Відсьогодні електрика для українців здорожчає
З 1 вересня на українців очікує другий етап підвищення тарифів на електроенергію - у середньому ціни виростуть на 23% порівняно із нинішнім тарифом.
news-image

Про це йдеться у постанові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 26 лютого 2014 року «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню».

Відповідно до постанови, з 1 вересня ціни у середньому підвищаться до 62,8 коп. за кВт-год., що на 23% більше порівняно із чинним тарифом.

Зокрема, для населення, яке споживає до 100 кВт-год (150 для сільської -  місцевості), у тому числі, яке проживає у будинках, обладнаних кухонними електроплитами, тариф виросте на 25% і становитиме 45,6 коп. за кВт-год.

Тариф для населення, яке споживає від 100 до 600 кВт-год. електроенергії на місяць, збільшиться на 25% і становитиме 78,9 коп. за кВт-год.

На 5% виросте тариф для населення, яке споживає понад 600 кВт-год. електроенергії на місяць. Відповідно до постанови НКРЕКП, ця категорія споживачів з 1 вересня платитиме 147,9 коп. за кВт-год.

Тариф для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії зросте на 25% і становитиме 45,6 коп за кВт-год. З такою ж ціною оплачуватимуть електропостачання мешканці гуртожитків, які підпадають під визначення «населення, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку».

Тариф для населення, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку та об'єднане шляхом створення юридичної особи (ОСББ- ред.), крім гуртожитків, з 1 вересня становитиме 78,9 коп. за кВт-год., що на 25% вище порівняно з нинішніми цінами. За такими ж тарифами платитимуть за електроенергію релігійні організації, дитячі центри «Артек» і «Молода гвардія» та міський електричний транспорт.

Відповідно до постанови НКРЕКП, такі тарифи діятимуть у період з 1 вересня 2015 року по 1 березня 2016 року, після чого ціни піднімуть знову - у середньому до 77,3 коп. за кВт-год, або на 23% порівняно із вересневим тарифом.

Нагадаємо, перший етап підвищення тарифів припав на квітень 2015 року - тоді ціни зросли в середньому до 51,2 коп. за кВт-год., або на 45,2%. Загалом тарифи на електроенергію підвищуватимуть у п'ять етапів, останнє зростання заплановане на 1 березня 2017 року, коли середня ціна становитиме 122,77 коп. за кВт-год.