Політика
1 вересня 2015
Ляшко з самого початку планував «ефектний» вихід із коаліції, – експерт
Після кровопролитної сутички під Верховною Радою 31 серпня, а також відмови голосувати за прописані в «Мінських домовленостях» зміни до Конституції «Радикальна партія» Олега Ляшка офіційно вийшла із коаліції.
news-image

Про це незмінний лідер радикалів повідомив 1 вересня, скликавши спеціальну прес-конференцію, передає «Єдність».

У своєму виступі Олег Ляшко звинуватив чинну владу в сутичках під Парламентом та у «підкилимних угодах» із «Опозиційним блоком». Крім того головний «радикал» України оголосив про перехід своєї політсили до опозиції а також відкликав віце-прем’єр-міністра Валерія Вощевського, який працював за квотою «Радикальної партії» в Кабміні.

Такий крок викликав неоднозначну реакцію українських політологів, які розділилися у своїх оцінках дій «радикалів». Зокрема політолог Руслан Бортнік, в інтерв'ю одному з видань розповів, що такий крок може принести «Радикальній партії» небачені політичні дивіденди.

 

«По-різному можна ставитися до рішення Ляшко, але це дуже сміливий і ризикований крок поставити все на кін. Якщо його ставка не виправдається, то, найімвірніше, на нього чекає досить серйозний тиск з боку влади. А якщо виправдається, то Ляшко може стати наступним прем'єр-міністром України», – зазначив експерт.

Водночас його колега політолог, професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань категорично не погоджується з такою думкою, називаючи вихід «Радикальнї партії» зі складу коаліції заздалегідь спланованою акцією.

«Дії популістів були цілком передбачені з самого початку. Вступаючи в коаліцію, він вже планував як би найбільш ефектно із неї вийти, бажано під вибори. Не було б вчорашнього погрому під Радою, знайшовся б інший привід, адже так Ляшко прагне урвати свій електоральний відсоток», – заявив політолог.

Крім того, Олексій Гарань зазначив, що сам по собі вихід «Радикальної партії» мало що змінить в Парламенті, але теоретично може потягнути за собою вихід із коаліції і більш потужних політичних сил.

«За великим рахунком, коаліції від такого демаршу Ляшка ані холодно, ані спекотно. Якщо, звісно не почнеться ефект доміно. Вихід «Батьківщини» чи «Самопомічі», став би дійсно серйозним ударом, але на відміну від «радикалів» вони бояться що виборець не зрозуміє їх виходу із коаліції у такі складні часи», – додав Олексій Гарань
Читайте також: Радикальна партія виходить з коаліції