Україна
2 вересня 2015
У ЄС призначо керівника групи протидії російській пропаганді
Керівніком групи експертів Європейського Союзу призначено Джайлза Портмана.
news-image

Його обов’язками буде комунікація і просування політики Євросоюзу в рамках "Східного партнерства", підвищення здатності ЄС реагувати на дезінформацію, а також посилення незалежності ЗМІ, передає «Єдність».

Раніше Джайлс Портман працював у Європейській службі зовнішніх дій (дипломатичному відомстві ЄС), МЗС Британії, був постійним представником Лондона у ЄС.

Нагадаємо, у серпні стало відомо, що на підставі постанови Європейської Ради про стратегію комунікації по "Східному партнерству" в Європейській зовнішньополітичній службі створено спеціальну групу з протидії російській пропаганді. Це підтвердила Катрін Рей, офіційний представник глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні.

Команда Євросоюзу з протидії російській пропаганді має запрацювати у вересні цього року. У серпні також стало відомо, що в Євросоюзі буде створено команду експертів з комунікації, яка розроблятиме стратегію протидії дезінформації з російських ЗМІ у Східній Європі.

Раніше Голова Європейської ради ЄС Дональд Туск визнав, що Росія має велетенську програму дезінформації та антиєвропейської пропаганди.

На початку травня Комітет Європарламенту із закордонних справ підтримав виділення коштів для боротьби з російською пропагандою. У зазначеному документі країнам ЄС рекомендують уникати двосторонніх контактів з Російською Федерацію, а також єднати зусилля для протистояння агресивній політиці Росії.

У квітні зовнішньополітична служба ЄС оголосила набір фахівців для боротьби з російською антизахідної пропагандою.

В червні в ЄС створили команду для боротьби з російською пропагандою. Речниця Високого представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики Майя Коч’янчич заявила, що команду з боротьби з російською пропагандою вже створено і повною мірою вона запрацює з осені. До складу команди фахівців зокрема ввійшов чеський журналіст Якуб Каленський.

У липні стало відомо, що Польща і Нідерланди спільно готують проект підтримки незалежних російськомовних ЗМІ й протидії російській пропаганді.