Інтернет
3 вересня 2015
Порушення правил: Wikipedia забанили майже 400 редакторів
В англомовній Wikipedia пройшла чергова чистка.
news-image

Енциклопедія заблокувала без малого 400 редакторів, яких запідозрили і викрили в публікації "проплачених" матеріалів, передає «Єдність». Також в ході перевірки було видалено більше ніж 200 сторінок енциклопедії.

За підсумками проведеної операції Orangemoody (яка отримала своє ім'я "на честь" першого редактора, спійманого на отриманні грошей за правки) Wikipedia забанили 381 аккаунт. Власники даних акаунтів, займалися чимось підозріло схожим на рекет. Спочатку ці горе-редактори шукали користувачів, чиї статті були нещодавно відхилені або видалені, і пропонували їм, за невелику винагороду, опублікувати відхилені дані. Найчастіше шахраї при цьому видавали себе за навчених досвідом редакторів, щоб справити належне враження на "клієнта". В основному несхвальні статті носили комерційний або відверто рекламний характер, що енциклопедія забороняє.

Після того, як клієнт дав згоду, стаття перероблялася: створювалися напівлегальні редіректи, в матеріал вносилися відверто сміттєві правки, додавалися посилання, словом, робилося все, щоб отримати autoconfirmed. Потім матеріал публікувався в Wikipedia, і починалося найцікавіше. Шахраї отримували можливість різко підняти ціну і просили у замовника "ще грошей", вже не менше 30 доларів на місяць, за підтримання статті в потрібному вигляді (тобто за її захист від вандалізму і небажаних для замовника правок). Судячи з усього, група редакторів діяла спільно і непогано координувала свої дії.

На закінчення представники Wikipedia відзначають, що використання бази відхилених чернеток (а в деяких випадках, навіть віддалених статей) для пошуку клієнтів, це нова методика роботи для нечистих на руку редакторів. Так само як і поступове "підвищення ставок", тобто вимагання у клієнтів усе більших сум. Енциклопедія закликала користувачів бути уважнішими до порушень та звертати увагу на спам-посилання в статтях та інші подібні дивацтва.