Суспільство
7 вересня 2015
Під Стоунхенджем знайшли "старіший Стоунхендж"
Під Стоунхенджем виявлено гігантське ритуальне спорудження епохи неоліту, що складається з каменів заввишки до чотирьох з половиною метрів.
news-image

Моноліти були знайдені на глибині 90 сантиметрів за допомогою радарів, повідомляє «Єдність» з посиланням на The Telegraph.

Археологи припускають, що в давнину вони становили не коло, як Стоунхендж, а рівну лінію, і маркували маршрут шляху паломників.

Знахідка була зроблена на місці пам'ятника Даррінгтон Уоллс - обнесеного круглим валом поселення епохи будівництва Стоунхенджа. Ще з ХIX століття вчених дивувало, що одна зі сторін вала витягнута в рівну лінію. Зараз з'ясувалося, що цей край насправді становить єдине ціле з низкою з 90 гігантських каменів, які мають форму підкови.

Найвирогідніше, ці мегаліти позначали шлях паломників до Стоунхенджу або іншому ритуальному споруді.

Це одне з найбільших мегалітичних споруд в Європі, яке ховалося у нас під носом чотири тисячі років. Ми поки не знаємо, який мінеральний склад цих каменів. Якщо по висоті вони не відрізняються від сарсенів (валунів пісковика - прим. ред.) Стоунхенджа, їх природа, швидше за все, така ж. Можливо, їх поставили для проведення деяких ритуалів або ж вони відзначали гігантську арену. Пам'ятники того часу були покликані створювати театральний ефект, вражати і пригнічувати, - пояснив керівник проекту Вінс Гефні.

Археологи зробили це відкриття в рамках багаторічного проекту цифрової картографії. Вчені вже з'ясували, що Стоунхендж - це не ізольований пам'ятник, а лише частина величезного комплексу святилищ, курганів ровів і місць жертвоприношень. В околицях знаменитих мегалітів виявлено 17 невідомих релігійних пам'яток.

За допомогою радарів, лазерних сканерів і магнітовимірювальних приладів, сконструйованих у віденському Інституті Людвіга Больцмана, британські вчені створили цифрову археологічну карту комплексу (що посідає 12 квадратних кілометрів).

У віртуальному просторі вони прибрали всі зміни в ландшафті, що відбулися за п'ять тисяч років з моменту появи перших мегалітів.

Відкриття нової кам'яної пам'ятки, яка дуже добре зберіглася, має неймовірне значення для нашого розуміння Стоунхенджа. Це не лише новий доказ абсолютно неочікуваної фази монументальної архітектури в одному з найбільших церемоніальних місць у доісторичній Європі, новий ряд каменів може бути сучасником відомого сарсенового кола Стоунхенджа або навіть старшим, - пояснив важливість знахідки Гаффні.
Все, що було раніше написано про пейзаж Стоунхенджа та давні пам'ятники у його центрі, має бути переписаним, - переконаний інший археолог Пол Гарвуд.
Читайте також: Унікальна знахідка: археологи розкопали палац 17-го століття до нашої ери у Греції