Резонанс
10 вересня 2015
Хто наступний? Слідчий комітет РФ звинувачує Полторака, Муженка і Ляшка в "геноциді" на Донбасі
Слідчий комітет Росії (СКР) порушив справу за статтею «геноцид» стосовно українських військових високопосадовців, а також політика Олега Ляшка.
news-image

Відповідне повідомлення розміщене на сайті Слідчого комітету РФ, передає «Єдність».

Слідчий комітет Росії порушив справу за статтею «геноцид» стосовно Міністра оборони України Степана Півторака, начальника Генерального штабу Міністерства оборони України Віктора Муженко, командира Сухопутних військ Збройних сил України Анатолія Пушнякова, командувача Національної гвардії України Миколи Балана та інших невстановлених осіб з числа військовослужбовців Збройних сил України та Національної гвардії України, - повідомляється на сайті відомства.

Далі йдеться про те, в чому саме вони звинувачуються:

У період з 31 травня по 1 вересня 2015 невстановлені особи з числа військовослужбовців Збройних сил України та Національної гвардії України, виконуючи свідомо злочинні накази Півторака, Муженко, Пушнякова і Балана з метою знищення національної групи російськомовного населення, що проживає на території самопроголошеної Донецької народної республіки , здійснили прицільні артилерійські обстріли з важких видів озброєння (калібру не менше 122 мм) об'єктів цивільної інфраструктури, які не є військовими цілями в населених пунктах республіки.

За версією слідства, українськими військовослужбовцями таким чином були порушені Мінські і Женевські домовленості, а також міжнародні конвенції.  

Крім того, СКР порушив кримінальну справу стосовно Олега Ляшка та інших осіб з числа бійців батальйону «Азов» за статтями "викрадення людини", "катування", "застосування заборонених засобів і методів ведення війни".

Зокрема інкримінується інцидент, за версією слідства, коли 17 вересня 2014 четверо бійців батальйону «Азов» за вказівкою Олега Ляшко, є творцем батальйону «Азов», незаконно проникли в квартиру жителя міста Маріуполя Дмитра Чайковського, якого вони "жорстоко били потерпілого, а також погрожували вбивством, вимагаючи повідомити інформацію про можливу наявність у нього викраденої зброї".

Повідомляється, що на даний час проводяться слідчі дії, спрямовані на встановлення всіх обставин скоєних злочинів.

Читайте також: Прес-секретар Яценюка порадила голові СК РФ звернутися до психіатра