Події
10 вересня 2015
Європарламент ухвалив резолюцію щодо звільнення українських політв’язнів у РФ
Депутати Європарламенту сьогодні ухвалили резолюцію щодо Росії та справ Естона Кохвера (ув’язнений естонський офіцер), Олега Сенцова і Олександра Кольченка.
news-image

Як повідомляє «Єдність», проект документа консолідовано підготували п’ять політичних груп законодавчого органу ЄС.

Дебати та голосування пройшли за пунктом порядку денного пленарної сесії, що присвячена порушенню прав людини, демократії та верховенства права.

Європарламент суворо засуджує незаконний вирок і ув’язнення Олега Сенцова і Олександра Кольченка, закликає Російську Федерацію негайно їх звільнити та гарантувати їх безпечне повернення до України, - йдеться у резолюції. - Ми закликаємо звільнити всіх українських громадян, включаючи Надію Савченко, які незаконно утримуються в РФ, як було домовлено у рамках імплементації Мінських домовленостей".
Нажаль, право і судочинство в РФ використовуються як політичний інструмент у порушенні міжнародного права і стандартів".

У документі сказано, що Росія порушує Європейську конвенцію з прав людини.

Депутати суворо засудили грубе порушення Росією територіальної цілісності України і Естонії, коли були незаконно викрадені громадяни цих країн, що свідчить про незаконність їхнього засудження у російських судах.

Наголошується, що російська влада і правоохоронці несуть повну відповідальність за безпеку і добробут усіх ув’язнених, включаючи право на візити рідних, дипломатів, надання належної медичної і правової допомоги.

У резолюції нагадується, що РФ є членом Ради Європи і ОБСЄ, а відтак мусить виконувати свої зобов’язання, взяті у рамках цих організацій.

Читайте також: Урок ввічливості для Путіна: зустріч з Папою Римським можлива тоді, коли президент РФ не запізнюватиметься