Події
16 вересня 2015
ВР ухвалила заяву зі зверненням про реформування Радбезу ООН
У заяві йдеться про виділення непостійного місця у Радбезі для країн Східноєвропейської групи.
news-image

Як повідомляє «Єдність», парламент затвердив "Заяву Верховної Ради України з приводу 70-річчя Організації Об'єднаних Націй та членства України в ООН".

Рішення підтримали 238 народних депутатів. У заяві наголосили на негативній ролі інституту "вето" у Радбезі ООН, яким Росія скористалася для прикриття агресії в Україні.

Закликаємо держави-члени ООН вжити всіх можливих заходів для припинення агресії Російської Федерації проти України, що є однією з передумов збереження світоустрою, заснованого на Цілях і Принципах ООН, - йдеться у тексті.

 

Верховна Рада України вважає за необхідне використати 70-річний ювілей Організації з метою впровадження в ООН важливих реформ, покликаних підвищити ефективність її діяльності у всіх ключових для людства галузях. Пріоритетна увага у цьому процесі має бути надана модернізації Ради Безпеки ООН – як розширенню її членського складу, так і вдосконаленню методів роботи Ради. Ситуація, за якої Росія двічі зловживала застосуванням права вето під час розгляду Радою Безпеки ООН наслідків своєї агресії проти України, є переконливим доказом нагальності реформування інституту вето з метою недопущення його зловживанням для прикриття злочину агресії з боку постійного члена Ради Безпеки ООН".

Також у заяві наголосили, що Україна підтримує міжнародні ініціативи з реформування Радбезу, зокрема у питанні розширення кількості членів, а також надання представництва країнам Східноєвропейської групи, до яких входить Україна.

Крім того, у заяві сказано, що влада нашої держави вважає за необхідне оновлення членського складу Радбезу ООН.

Читайте також: Рада ухвалила соціальні гарантії для військових офіцерів