Суспільство
17 вересня 2015
Прокуратура Криму порушила справу через випите Путіним і Берлусконі колекційне вино
Кримінальне провадження порушене за фактом заволодіння майном в особливо великих розмірах.
news-image

Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження через самовільне відкоркування гендиректором Масандри Яніною Павленко однієї з 5 пляшок 240-річного Херес-де-ла-Фронтера з колекції підприємства, передає «Єдність» із посиланням на Центр журналістських розслідувань.

Вино було відкрите спеціально для президента Росії Володимира Путіна і екс-прем'єра Італії Сільвіо Берлусконі.

Кримінальне провадження порушене за фактом заволодіння майном в особливо великих розмірах - за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу. Збиток оцінюється в більш ніж 2 мільйони гривень, - повідомив Центру журналістських розслідувань перший заступник прокурора АР Крим Назар Холодницький.

Нагадаємо, призначена окупаційною владою Криму генеральним директором «Масандри» Яніна Павленко під час відвідин підприємства президентом Росії Володимиром Путіним і екс-прем'єром Італії Сильвіо Берлусконі особисто відкоркувала для них одну з пляшок унікального колекційного вина Херес-де-ла-Фронтера врожаю 1775 року, яке привіз до Криму з Іспанії сам засновник «Масандри» граф Михайло Воронцов.

У енотеці «Масандри» на момент анексії Криму зберігалося 5 пляшок Херес-де-ла-Фронтера, ще дві пляшки були продані на аукціоні Сотбіс в 1990-му і 2001 роках.

Вартість пляшки такого вина, за різними оцінками, сьогодні становить від 100 до 150 тисяч доларів.

Нагадаємо, Берлусконі прибув до Криму з приватним візитом на кілька днів, де зустрівся з Путіним.

Читайте також: МЗС України засудило відвідування президентом Росії та колишнім прем’єр-міністром Італії території АР Крим