Резонанс
17 вересня 2015
Гройсман хоче легалізувати в Україні суддів, що визнають Крим російським
Спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман пропонує парламентарям безстроково обрати суддями нинішніх служителів Феміди у Криму, окупованому Російською Федерацією.
news-image

Тобто фактично йдеться про призначення суддів, які вже понад рік ухвалюють судові рішення за російськими законами і фактично є державними зрадниками, розшукуються офіційною владою Києва, повідомляє «Єдність».

Зокрема у розпорядженні редакції опинилися копії документів, які підтверджують ухвалення суддею Оленою Кириленко, яку Гройсман пропонує обрати безстроково суддею окружного адміністративного суду міста Севастополя, рішення іменем Російської Редерації від 26 травня 2015 року у порядку, цитуємо, «встановленого статтею 321 Цивільного процесуального кодексу Російської Федерації».

Саме цю особу нині Володимир Гройсман своїм проектом Постанови про обрання суддів, зареєстрованої  під № 3105 від 15 вересня поточного року, хоче довічно призначити українським суддею.

Окрім Кириленко, проектом документа пропонується обрати українськими суддями Погребняка Олексія Станіславовича та Юріну Олену Миколаївну, які нині, як достеменно відомо «Єдності», працюють в арбітражному суді міста Севастополя та здійснюють процес судочинства на території анексованого Криму в рамках законодавства Російської Федерації.

Проектом Постанови № 3105 народним депутатам України пропонується також безстроково обрати суддями Головко Валерію Олегівну, Єфременко Оксану Олександрівну, Плієву Наталю Гурамівну, котрі, як стало відомо, свого часу строком близько одного року "тимчасово виконували функції судді в РФ" після незаконної анексії Криму та Севастополя Росією. Чи працюють вказані особи на даний час на окупанта, ми достовірно встановити не можемо, однак сам факт ухвалення рішень від імені РФ суддею є порушенням законодавства України та державною зрадою.

Слід також зауважити, що Генеральною прокуратурою України здійснюється розслідування кримінального провадження щодо вчинення 276 суддями анексованого Криму та міста Севастополя державної зради. При цьому суддя Кириленко О.О. перебуває у вказаному списку, оскільки станом на даний час перебуває на посаді судді Гагарінського районного суду м. Севастополя, що діє у складі судів Російської Федерації. До того ж до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України неодноразово надходили скарги щодо судді Кириленко з цього приводу.

Наразі проект Постанови, запропонованою до голосування Головою Верховної Ради, проходить погодження у профільних Комітетах з питань запобігання і протидії корупції та правової політики і правосуддя. Тобто судді, які зрадили присязі здійснювати правосуддя на основі Конституції  і законів України, можуть знову опитинися на ключових посадах українського правосуддя.  

Оновлено: Володимир Гройсман відреагував на докладну інформацію журналістів й активістів про суддів, які підтримують окупаційну владу в Криму, про що написав у Facebook. Він виразив вдячність за надану інформацію і запевнив, що не допустить "людей із заплямованою репутацією до українських судів".

Читайте також: Рада розгляне відставку двох міністрів та керівника апарату парламенту