Економіка та бізнес
22 вересня 2015
Світовий банк різко погіршив прогноз щодо української економіки
Світовий банк прогнозує спад економіки України в 2015 році до 12%.
news-image

Як повідомляє «Єдність», такий прогноз експертів міститься в матеріалах, підготовлених у зв'язку з виділенням банком Києву 500 мільйонів доларів позики.

Попередній прогноз СБ, озвучений у квітні цього року, передбачав мінус 7,5%.

Спад відбувся у всіх секторах, включно з сільським господарством. Спад у промисловому виробництві за перше півріччя становив 20,5% - через триваючий конфлікт на Сході України, - сказано в матеріалах. - Істотний спад очікується в металургії і видобутку гірських порід, найбільш зачеплених конфліктом. Роздрібна торгівля швидше за все, ще більше скоротиться через помітне зменшення реального наявного доходу, викликаного різким підвищенням тарифів, знеціненням валюти та зниженням реальних заробітків. Проблеми в банківському секторі, як очікується, будуть зберігатися.

При цьому експерти прогнозують, що в другому півріччі спад уповільниться.

За їх словами, економічне оздоровлення швидше за все настане пізніше, ніж раніше передбачалося. До того ж, це оздоровлення буде менш вираженим.

Нагадаємо, держбюджет на 2015 рік був побудований на оптимістичному сценарії, що передбачає падіння реального ВВП на 5,5% при інфляції 26,7%. Однак перегляд бюджету в парламенті 17 вересня базувався на прогнозі реального спаду на 8,9% при інфляції 45,8%.

 

Читайте також: Ціни на харчі в Криму злетіли до рівня Токіо й Лондона