Політика
23 вересня 2015
Спостерігачі в Києві повідомляють про порушення виборчого законодавства
В столиці були зафіксовані випадки порушення виборчого законодавства: зокрема, правил ведення передвиборчої агітації та оприлюднення соціологічних опитувань.
news-image

Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, передає «Єдність».

За інформацією, в столиці був виявлений намет політичної партії «Рух за реформи». Агітатори поширювали листівки на підтримку Костянтина Береста, який збирається балотуватися в депутати КМДА, однак наразі не є офіційно зареєстрованим кандидатом.

Варто зазначити, що розповсюдження таких матеріалів є порушенням ч. 2 ст. 54 ЗУ «ПРО МІСЦЕВІ ВИБОРИ».

Також ГО "Рух за реформи" опублікувала в газеті «Відродження України» соціологічне опитування, в якому зазначається, що 72% киян негативно ставляться до влади.

В Громадянській мережі ОПОРА наголосили, що дане соціологічне опитування містить ознаки маніпуляції, адже опубліковане без дотримання вимог, що зазначені у ч. 1 ст. 53 ЗУ «ПРО МІСЦЕВІ ВИБОРИ» — підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов'язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.

Крім того, у ч. 2 ст. 53 ЗУ «ПРО МІСЦЕВІ ВИБОРИ» йдеться про те, що «засоби масової інформації, інформаційні агентства, інші суб’єкти у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами, зобов'язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування».