Резонанс
29 вересня 2015
Саакашвілі звинувачує Яценюка в паралізації системи розмитнення товарів
Одеський губернатор Міхеїл Саакашвілі вважає, що запроваджений прем'єром Арсенієм Яценюком новий порядок розмитнення товарів є неприйнятним і паралізує роботу бізнесу.
news-image

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає «Єдність».

В черговий раз ДФС намагається провести псевдо-реформу замість встановлення чесних правил гри, що ще більше погіршує стан бізнесу. Проігнорувавши надії імпортерів на справедливі ціни розмитнення, прем'єр-міністр підписав постанову №724, згідно з якою усі товари тепер почали розмитнювати не по фактичній (згідно митного кодексу), а по заздалегідь визначеною ДФС, ціною, – повідомив він.

За словами губернатора, наразі оформлення на всіх митницях паралізовано.

Саакашвілі уточнив, що новий порядок дозволяє фіскальній службі маніпулювати вартістю розмитнення у ручному режимі, визначаючи ціни на товар за допомогою власних баз даних, ігноруючи при цьому реальні договори покупки і вказані в них ціни.

Більше того, ДФС повинна забезпечити використання цих орієнтовних цін розмитнення. Упевнений, вони з радістю виконають це "почесне" завдання, адже це для сьогоднішніх корупціонерів це навіть і краще, – впевнений губернатор.
Якщо, наприклад, імпортер купив деталі для свого машинобудівного заводу по реальному прозорому контракту за 100 000 доларів, а в митниці він не "свій" і в базі ДФС ці деталі коштують 500 000, то імпортер буде просто поставлений перед фактом, – вважає він.

За його словами, ці ціни розмитнення кардинально відрізняються по різних регіонах.

І нарешті, це суперечить всім міжнародним нормам. Україна є членом ГАТТ, в якій чітко вказано, що першорядним методом є визначення митної вартості за ціною контракту. І резервний метод можна застосовувати тільки в тому випадку, якщо ціну контракту визначити не можна. Насіров готовий закрити очі навіть на міжнародні норми, аби залишити діючі порядки, що паразитують на митниці? – додав Саакашвілі.

На думку губернатора, таким чином, під виглядом реформ ще більше погіршується становище бізнесу.

Нагадаємо, раніше Саакашвілі похвалив Яценюка за впровадження єдиного стандарту на розмитнення, чим нібито припинив конфлікт між ними. 


Читайте також: Ющенко прокоментував роботу свого друга Саакашвілі