Резонанс
30 вересня 2015
Савченко можуть передати Україні - російські ЗМІ
Російське агентство "Інтерфакс" з посиланням на джерело в юридичних колах повідомляє, що українська льотчиця Надія Савченко може розраховувати на видачу Україні.
news-image

За словами співрозмовника видання, це питання нібито може бути підняте після того, як закінчиться суд над Савченко, передає «Єдність».

Це передбачено нормами Конвенції про передачу засуджених до позбавлення волі для подальшого відбування покарання, - запевнило джерело.

Нагадаємо, ця Конвенція держав-учасників СНД, куди входять і Росія, і Україна, була підписана в Москві 6 березня 1998 року.

Згідно з цим документом, прохання про передачу засудженого може виходити від нього самого, його близьких родичів, законного представника, адвоката, а також від держави винесення вироку (Росії) і держави можливого виконання вироку (України), - сказало джерело.

За його словами, видача може бути здійснена за умови набрання чинності вироку суду, наявності клопотання про передачу, письмової згоди засудженого, а також згоди обох країн.

Крім цього, Конвенція свідчить, що діяння, за яке засуджений громадянин, карається позбавленням волі в обох державах, а на момент отримання прохання про передачу невідбутий строк укладення становить не менше шести місяців, - сказав співрозмовник агентства.

Водночас, зазначив він, передача засудженого не здійснюється, якщо покарання не може бути виконане на території приймаючої сторони внаслідок закінчення строку давності або на іншій підставі, передбаченій законодавством цієї держави, а також якщо ця процедура може завдати шкоди інтересам будь-якої з договірних країн. Також Конвенція не передбачає видачі засудженого, якщо їм не відшкодований збиток, нанесений злочином.

У повідомленні "Інтерфаксу" зазначено, що агентство поки не має в своєму розпорядженні коментаря щодо такого сценарію розвитку ситуації з боку компетентних органів Росії та України, а також родичів та представників Савченко.

Читайте також: У мережі з'явилося відео затримання Надії Савченко бойовиками (ВІДЕО)