Світ
1 жовтня 2015
Меню останньої трапези на "Титаніку" пішло з молотка за 88 000 доларів
На обід пасажирам пропонувалась курка по-меріландскі, пельмені, баранячі ребра на грилі, копчені сардини, солонина і німецьке пиво.
news-image

Меню останнього ланчу на знаменитому лайнері "Титанік", який зазнав аварії у 1912 році, пішло з молотка за 88 000 доларів. Перелік страв вдалося зберегти пасажиру першого класу, передає  «Єдність».

Аукціонний дім Lion Heart Autographs виставив на продаж меню і два раніше невідомих предмети, що знаходилися в рятувальній шлюпці номер один. Меню вважалося перлиною торгів, приурочених до 30-ї річниці виявлення уламків лайнера. У ньому для пасажирів на обід пропонувались  курка по-меріландскі, пельмені, баранячі ребра на грилі, копчені сардини, солонина і німецьке пиво.

Пасажир Авраам Лінкольн Саломон, який захопив із собою перелік страв, забрався в рятувальне судно, екіпаж якого, за чутками, був підкуплений, щоб гребти геть від місця катастрофи замість порятунку більшого числа людей. Преса прозвала шлюпку грошовим човном або човном мільйонерів через непідтверджені чутки про підкуп.

Меню підписав із зворотного боку олівцем інший пасажир першого класу - Ісаак Джеральд Фроенталь, якому вдалося врятуватися на інший шлюпці. З цього можна зробити висновок, що в трагічний день чоловіки снідали разом.

Саломон також забрав з "Титаніка" квиток у розкішні турецькі лазні. На ньому записані імена трьох з п'яти чоловік, що знаходилися на рятувальній шлюпці номер один. Один такий квиток був проданий за 11 000 доларів.

Лист, написаний ще однієї пасажиркою першого класу Мейбл Франкателлі за допомогою канцелярського приладдя готелю Нью-Йорк Плаза і відправлене Саломону через півроку після катастрофи, пішло з молотка за 7,5 тисячі доларів. Жінка була в рятувальній шлюпці разом зі своїм роботодавцем, дизайнером аристократичної моди Люсі Дафф-Гордон і її чоловіком. Згідно чуткам, саме вони скоїли підкуп.

Втім, британська комісія по краху лайнера визнала, що Дафф-Гордони не утримували екіпаж від спроб врятувати інших людей. У той же час наголошувалося, що кілька людей можна було б врятувати, якби шлюпка повернулася назад.

Франкателлі писала Саломону:
Сподіваюся, ви вже оговталися від тих страшних подій.
Жінка скаржилася на несправедливу підозру лондонської комісії щодо підкупу екіпажу.

Покупці унікальних предметів з "Титаніка" не називаються.

Як відомо, "Титанік" затонув в ніч з 14 на 15 квітня 1912 роки після зіткнення з айсбергом. У катастрофі загинули понад 1,5 тисячі осіб, врятувати вдалося близько 750 пасажирів.