Україна
2 жовтня 2015
Огляд найважливішого, що трапилось за день
Головні події дня: НБУ ввів у дію впроваджені РНБО санкції проти Росії, перемовини глав країн "нормандської четвірки" у Парижі продовжились у поширеному форматі, флот РФ приєднався до операції в Сирії.
news-image

НБУ ввів у дію впроваджені РНБО санкції проти Росії.

Сьогодні набирає чинності постанова Національного банку України № 654 від 01 жовтня 2015 року "Про забезпечення реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Ця постанова регулює механізм виконання рішення РНБО від 2 вересня цього року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", уведеного в дію Указом Президента України від 16.09.2015 № 549/2015. У прес-службі НБУ заявили, що види обмежувальних заходів чітко прописані у рішенні РНБО окремо до кожної особи.

Перемовини глав країн "нормандської четвірки" у Парижі продовжились у поширеному форматі.

Тет-а-тет лідери спілкувались протягом півгодини.

2 жовтня у Парижі відбулася зустріч глав країн "нормандської четвірки", мета якої - обговорення ситуації на Донбасі та шляхи подальшої взаємодії для запобігання ескалації конфлікту.

"Переговори в нормандському форматі почалися прямо на вулиці", - написав у Twitter прес-секретар президента Святослав Цеголко.

Президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Оланд та президент РФ Володимир Путін спочатку спілкувались у вузькому форматі. Лідери і члени делегацій зайняли місця за столом. З одного боку сіли Путін і Олланд, навпроти них - Меркель і Порошенко. З російського боку участь у перемовинах бере і  глава МЗС Росії Сергій Лавров.


Флот РФ приєднався до операції в Сирії.

Російські кораблі "обороняють авіабазу під Латакією" в Сирії.

Кораблі військово-морського флоту (ВМФ) Росії приєдналися до операції поблизу сирійського міста Латакія. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на військове джерело.

“ Кораблі оперативного з'єднання ВМФ на чолі з ракетним крейсером "Москва", що знаходяться в східній частині Середземного моря, приступили до відпрацювання завдань протиповітряної оборони авіабази під Латакією, де розміщена російська авіагрупа", - сказав співрозмовник агентства.

 За його словами, кораблі з'єднання виконали поодинокі артилерійські стрільби по повітряним цілям.  


В українських школах друковані підручники замінять планшетами.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк виступає за забезпечення шкіл навчальними планшетами замість друкованих підручників.

Про це він заявив в ході зустрічі з 20-ю директорами шкіл Києва, які були призначені за результатами відкритого відбору.

“ З точки зору державних інтересів - тут простіше профінансувати планшети, ніж підручники", - сказав він.

За словами прем'єра, навчальні планшети можуть виконувати свої функції протягом в середньому 5 років. Необхідно розробити нову комунікаційну освітню стратегію, зазначив Яценюк, яка передбачатиме введення сучасних технологій в навчальний процес.


У Житомирі стартував набір до патрульної поліції.

Набір триватиме з 2 по 23 жовтня 2015 року щоденно.

Як повідомили у прес-службі УМВС України в Житомирській області, сьогодні у Житомирі о 9 годині розпочав свою роботу пункт прийому анкет до нової патрульної поліції. Пункт прийому працює  за адресою м. Житомир, майдан Соборний, 6 (приміщення облмуздрамтеатру). Серед перших бажаючих потрапити до лав нової патрульної поліції, які чекали на відкриття пункту, більшість – студентська молодь. Також серед кандидатів виявилися і нинішні військовослужбовці та працівники органів внутрішніх справ. Кожен з них розповідав про своє бажання змінювати країну.