Політика
5 жовтня 2015
Обіцянки-цяцянки: про фарбовані партії та одноразовий електорат
Кажуть, що немає важчого завдання, ніж виграти вибори, не доводячи всім і кожному, що ти вартий перемоги.
news-image

Хто буде вартий її цього року на місцевих перегонах – ще невідомо. Ознайомившись з передвиборчою програмою однієї з партій – «Рух за реформи» спробуємо з'ясувати, чого дійсно хочуть представники організації та чи варті вони отримати голоси виборців.

Лідер партії: Сергій Думчев, екс-член політичної сили «Сильна Україна» Сергія Тігіпка запевняє:«Приберемо зайвих – покараємо винних». 

Зв'язки з Тігіпком Думчев налагодив ще під час роботи в банківській сфері. Зазнавши провальну невдачу в команді екс-регіоналів, Думчев вирішив освоїти самостійний політичний шлях. Ось що про нього писало видання "Лівий берег": "Найзагадковіший фігурант списку Тігіпко. Власник банку «Преміум». Більше ні про нього, ні про сам банк нічого відомо не було. Найімовірніше, Думчев був одним із донорів кампанії".

Пізніше виявилося, що окрім банку «Преміум» в Києві, Думчеву приписують ще банк «Класік» у Дніпропетровську. За інформацією, обидва банки за часів Януковича були «конвертами». Працюючи під дахом Захарченко-Міщенко вони вибудували одну з найбільших систем виводу грошей в столиці. Варто зазначити, що в ЗМІ Думчева називають другом і кумом екс-генпрокурора Віталія Яреми. Сам Ярема, втім, на подібну інформацію відреагував стримано: «Це - мій знайомий».

«Рух за реформи» - активна реклама

Партія «Рух за реформи» організувала одну з найбільших мереж агітаційних наметів (близько 300 по місту), роздавала багатотисячними тиражами газету «Київський носоріг», орендувала значну кількість зовнішніх рекламних носіїв для поширення своїх меседжів.

Головною емблемою партія обрала пофарбованого навпіл у синій та жовтий кольори носорога із трьома «зірочками». Останні зустрічаються в елементах партійної символіки республіканської партії США.

Кошторис подібної виборчої кампанії вражає, якщо оцінити усі витрати команди «Руху за реформи» на розміщення реклами, кількість роздаткових матеріалів та агітаторів. Вочевидь, спонсорів у подібного проекту може бути декілька. Нинішня газета під назвою «Рух за реформи», за інформацією ЗМІ, створена на базі партійної газети «Відродження» – партії, якою керує Віктор Бондар.

«Цікава» програма

Головний акцент у своїй виборчій кампанії «Рух за реформи» робить на критиці дій нинішньої київської влади та її очільника – Віталія Кличка.

Однак при детальному розгляді програми та обіцянок самого «Руху» виявляється, що нічого конкретного, а тим паче кращого, ніж інші кандидати, партія запропонувати не може.

«Справжньому меру достатньо одного року, щоб навести лад», – звертається до киян Думчев з численних білбордів.

Втім, не уточнює, хто саме є цим «справжнім мером», адже сам він ніколи подібних посад не обіймав.

Варто розібратися з основними обіцянками «Руху за реформи».

  • Боротьба з корупцією.
«Комунальні підприємства збиткові й з'їдають гроші киян. Необхідно залучити міжнародні аудиторські компанії. За результатами аудиту нежиттєздатні підприємства мають бути ліквідовані, а решта приватизовані»,- йдеться в програмі партії.

Виборцям стає цікаво, які саме комунальні підприємства столиці партія вважає збитковими і хто на їх думку має доводити їх до ладу. Киянам не повідомляють також, яким чином буде проводитися приватизація та чи зможе надалі місцева влада контролювати діяльність цих підприємств у приватних руках. Не даючи відповіді на елементарні питання, можна зрозуміти, що в організації вже вирішили хто і що отримає після впровадження «реформ».

Головний партійний план боротьби з корупцією, завдяки якому разом зникнуть всі крадії та хабарники не відповідає на головне питання: «Як?». Сергій Думчев поки що нічого конкретного не запропонував.

  • Партія запевняє: «Управляти Києвом в режимі онлайн – легко!».

В рекламному ролику організації пропонують «зібрати на одному Інтернет-ресурсі всі думки городян про те, яким вони хочуть бачити своє місто».

Ніби все логічно, однак політики не врахували, що значна частина населення незнайома з таким прогресом. Пенсіонери та люди зрілого віку не завжди мають змогу зайти на спеціальний сайт і залишити там свою думку. Та й сучасна молодь не завжди знайде час, щоб займатись самоорганізацією на користь інтересів влади. Як не крути, але ця ідея рано чи пізно кане в лету.

  • Прості та зрозумілі тарифи для киян.

Цей план Думчева теж сприймають двояко. Лідер новоствореної партії напевно забув, що тарифи можуть бути зрозумілими і при цьому – занадто дорогими. Молода партія, яка прагне до нового майбутнього, повинна враховувати можливість децентралізації в Україні і пояснити городянам, яким чином політична сила буде діяти в такому випадку.

Варто зазначити, що основні тарифи за послуги формує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг - це підконтрольний державі орган, який діє за керівництвом Уряду. Міська ж влада, в свою чергу, формує лише вартість квартплати. Отож, цікаво яким чином Думчев знижуватиме тарифи киянам? 

  • Розвиток малого і середнього бізнесу.

Звісно це мрія багатьох підприємців не тільки Києва, а й усієї України.  Партія «Рух за реформи» вирішила не відставати і зацікавити своїми обіцянками столичних підприємців. У своїй програмі політична сила вказала приклади умов для підприємців у США і Західній Європі. Вони дійсно є досить привабливими, однак конкретних пропозицій для українців немає. У підсумку все зводиться до банальної фрази про те, що потрібно створювати комфортні умови для ведення бізнесу.

  • Доступна і якісна медицина для жителів Києва.

Знову - абстрактно і загально. У партії обіцяють «розробити і ввести в дію обов'язковий перелік безкоштовних медичних послуг для комерційних лікувальних установ», однак ніхто не планує переглянути зарплати державних медичних працівників та привести до ладу державні лікарні та поліклініки.

  • Київ без стихійних ринків.

Замість стихійних ринків партія пропонує створювати дискаунтери - магазини з широким асортиментом товарів за оптовими цінами. Найпростіше пояснення: все це робиться аби створити собі власні точки продажу й контролювати ціни у цих торгових мережах. (Джерело: КиївПравда.)

Короткий висновок

Партія вклала серйозні кошти у свою кампанію, потужно розвиваючи новий політичний проект. Сподіватися на серйозний результат команді Думчева не доводиться, проте «Рух за реформи» вже нині впевнено долає 5% виборчий бар’єр. Згідно з даними соціологічних досліджень, проведених центром «Соціальний моніторинг» і Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка, партія ще влітку мала 7,2% підтримки киян.

Незрозумілий колапс – чи то ми такі безпорадні чи то нас щоразу вдається обманути тим, хто змінює партії, однак залишає старий список ніколи не вирішених проблем для виборців. Актуально на всі часи, на всі вибори.