Події
7 жовтня 2015
Росіянин намагався продати ядерну зброю ісламістам (ВІДЕО)
Молдова і ФБР розкрили спробу росіянина продати уран терористам.
news-image

Як передає «Єдність» із посиланням на Associated Press, злочинці готові були продати ісламістам ракети, здатні нести ядерні боєголовки.

Влада Молдови спільно із ФБР присікли кілька спроб продажу радіоактивних елементів, придатних для створення "брудної бомби", близькосхідним ісламістам.

Так, найбільш серйозну угоду було відвернено в 2011 році. Злочинна група на чолі з Олександром Агеєнко, що мав українське та російське громадянства, а мешкав у Придністров'ї, намагалася продати уран-235 поліцейському під прикриттям, який видавав себе за представника ісламістів.

У переговорах між посередником Агеєнко, колишнім співробітником КДБ Теодором Четрусом і інформатором поліції посередник неодноразово говорив, що шукає покупця серед ісламістів.

Передбачалося, що перша партія складе 10-грамовий зразок вартістю 320 тисяч євро. У випадку, якщо покупця влаштує якість урану, передбачалося поставляти по кілограму щотижня - в цілому до 10 кілограмів.

Молдваська поліція хотіла дозволити здійснити операцію, але при передачі грошей Четруса та дружину Агеєнка, яка зустрічалася із замовником, затримали.

Ще одна спроба продати радіоактивні елементи сталася в середині 2014 року. Тоді дві групи намагалися продати поліцейському під прикриттям зразки урану і цезію.

Один із злочинців розповів, що у його групи є доступ до застарілої російської ракетної системі, здатної нести ядерну боєголовку. При цьому він сказав, що його група зможе дістати дві ракети підводного базування "Р29" і надати технічну інформацію про те, як їх використовувати. Поліція в цьому випадку діяла за тим же сценарієм, що і в 2011 році. Шість осіб було заарештовано, п'ятьом вдалося втекти.

Але й це не все. Росіяни ще раз намагалися продати терористам "брудну бомбу". На початку цього року посередник, Валентин Гроссу, шукав покупця, пов'язаного з "Ісламською державою", щоб продати цезій-137.

При передачі зразка, який виявився непридатним для створення зброї масового ураження цезієм-135, були затримані посередники, постачальник залишився на волі.

Читайте також: Росія буде доводити, що американці не літали на Місяць (ВІДЕО)