Київ
8 жовтня 2015
Кличко: Мораторій на виплати зовнішнього боргу введено в інтересах киян
Київрада ухвалила рішення щодо накладення мораторію у рамках чинного законодавства.
news-image

Депутати Київради підтримали проект рішення про обслуговування та погашення у 2015 році боргових зобов'язань міста Києва. За відповідне рішення проголосували 90 депутатів, повідомляє «Єдність».

Питання щодо можливості накладення мораторію на виплату зовнішнього боргу столиці було розглянуто за ініціативою мера Києва Віталія Кличка.

Міський голова на початку засідання Київради запропонував депутатам Київради внести до порядку денного і заслухати висновки бюджетної комісії, яка вивчала питання щодо можливості накладення мораторію на виплату зовнішнього боргу столиці, та ухвалити рішення, керуючись інтересами Києва і киян. 

Мер зауважив, що сьогодні Київ готується до опалювального сезону, і в першу чергу столична влада спрямовує кошти бюджету на забезпечення киян теплом, енергоносіями, на ремонт і утеплення під’їздів та будинків, встановлення лічильників тепла. За словами мера, вже кілька тижнів тривають відповідні переговори з кредиторами.

Позиція Києва на переговорах – отримати справедливі умови для української столиці та киян в нинішній ситуації. Переговори поки не завершені і ми продовжуємо відстоювати свою позицію. Адже йдеться про погашення старих боргів, які ми отримали у спадок – 12,5 млрд грн. Хочу зазначити, що нинішня влада Києва вперше з того часу покрила 1 млрд 200 тис грн. боргу. Це при тому, що ми також погасили заборгованість із зарплат бюджетникам, борги столиці за енергоносії, сформували збалансований соціально орієнтований бюджет, - підкреслив Віталій Кличко.

Крім того, кошти спрямовуються на підтримку соціально незахищених категорій киян та облаштування міста. 

Київ повинен мати кошти на життєзабезпечення міста і його мешканців. І це – головне, з чого ми виходимо в нинішній ситуації, - підкреслив Київський міський голова.

Київрада внесла до порядку денного сесії питання про обслуговування та погашення у 2015 році боргових зобов'язань Києва та заслухала звіт голови комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Київради Андрія Страннікова, після чого й ухвалила рішення щодо накладення мораторію у рамках чинного законодавства.  

Читайте також: Кличко впроваджує культуру споживання теплоенергії у Києві, як у містах Європи - експерт