Події
12 жовтня 2015
Від ідеї трибуналу по збитому Боїнгу відмовились
Країни міжнародної слідчої групи з катастрофи малазійського Boeing припинили лобіювання створення трибуналу.
news-image

Про це заявив посол Нідерландів в Москві Рон ван Дартел, передає «Єдність» з посиланням на російське  РБК.

Серед альтернатив посол назвав розслідування справи в Міжнародному кримінальному суді. Другим варіантом, який розглядають країни-учасники слідчої групи, є суд в одній з країн.

Ван Дартел зазначив, що Нідерланди не збираються переносити дату оприлюднення доповіді з розслідування аварії, це відбудеться 13 жовтня.

Наприкінці вересня глава МЗС Австралії Джулі Бішоп не виключала повторного ініціювання подачі проекту резолюції про створення трибуналу. Вона говорила, що така пропозиція може бути подана, після того як офіційне розслідування катастрофи літака завершиться.

Бішоп тоді зазначала, що Бельгія, Нідерланди, Україна, Малайзія і Австралія розглядають кілька основних сценаріїв: створення трибуналу всіма п'ятьма або кримінальні процеси в кожній з постраждалих країн.

Нагадаємо, пасажирський Boeing авіакомпанії Malaysia Airlines був збитий 17 липня 2014 під Донецьком. Лайнер прямував рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, на його борту знаходилися 298 чоловік, всі вони загинули.

Різні розслідування підтвердили, що він був збитий з ракетної установки БУК, з території, яка перебувала під контролем бойовиків. Сама установка, за численними свідченнями, була завезена з Росії.

У липні Радбез ООН голосував по резолюції про створення міжнародного трибуналу по краху Boeing, проте Росія заблокувала це рішенням своїм вето.

Читайте також: Експерти назвали термін розслідування катастрофи малазійського Боїнгу