Нобелівську премію з економіки отримав дослідник "бідності й добробуту"
Лауреатом Нобелівської премії з економіки 2015 став професор Прінстонського університету (США) Ангус Дітон.
news-image

Як повідомляється релізі Нобелівського комітету, він удостоєний нагороди "за аналіз споживання, бідності та добробуту", передає «Єдність».

Його дослідження виявили важливі підводні камені при порівнянні масштабів бідності. Він також показав, як розумне використання даних про домашнє споживання може пролити світло на такі питання, як взаємозв'язок між доходом і споживанням калорій, і ступеня дискримінації за ознакою статі в сім'ї, - наголошується в релізі.

У минулому 2014 році Нобелівську премію з економіки отримав відомий французький економіст Тулузи Жан Тіроль, удостоєний нагороди "за аналіз ринкової влади та регулювання".

Нагадаємо, офіційна назва Нобелівської премії з економіки - премія Шведського державного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля.

У заповіті шведського вченого, складеному в 1895 році, про економіку не йдеться. Винахідник динаміту віддав своє майно природникам, літераторам і борцям за мир.

Більше 70 років цей припис дотримувався: премії вручали медикам, фізикам, хімікам, письменникам, поетам і політикам.

Водночас премія з економіки була заснована в 1968 році Банком Швеції, і формально вона не може вважатися Нобелівською, так як сам Альфред Нобель у своєму заповіті не вказав економіку.

За період з 1969 до 2013 років вручено 46 премій по економіці, з них 23 - лауреатам- "одинакам", 17 - одночасно двом особам, 6 - одночасно трьом. Таким чином, сьогодні премію вручили 75 економістам.

Єдиною жінкою серед лауреатів Нобелівської премії з економіки залишається Елінор Остром, що отримала нагороду в 2009 році "за дослідження в галузі економічної організації".

Читайте також: Нобелівську премію з літератури отримала уродженка України