Суспільство
12 жовтня 2015
"Несправедливо залишати країну під час "Апокаліпсису",- нове покоління підприємців
Молоді підприємці з Києва розповіли про особливості та складності відкриття малого бізнесу в Україні.
news-image

Маргарита та Роман Мартинови разом зі своєю сім'єю відкрили цікавий бізнес з виготовлення унікальних соусів «Caramba». Чому молоді люди вирішили розпочати власну справу в Україні, попри війну, та з якими складностями їм довелося зіткнутися, Маргарита розповіла в інтерв'ю кореспонденту «Єдність».

Молодий український бренд «Caramba» займається виготовленням соусів з незвичним поєднанням інгредієнтів. Такий продукт на українському ринку з'явився вперше. В асортименті зустрічаються такі цікаві соуси, як "Полуниця-чилі", "Вишня-часник", "Абрикос і жовтий помідор".

За словами Маргарити, їх справа з самого початку стала сімейним бізнесом.

"Весь процес від посіву насіння і до доставки соусу споживачу не виходить за рамки нашої сім'ї. Надихнули нас батьки, які завжди дивували не тільки корисними смаколиками, але й завжди були оригінальними. Озирнувшись навколо, ми зрозуміли, що багато людей навіть не уявляють, що з ягід можна варити не тільки варення. Так все і почалося.",- розповідає дівчина.

Маргарита зізналася, що в їх родині часто спливало питання про переїзд, але саме війна поставила крапку в цьому питанні.

"Дуже несправедливо залишати країну під час "Апокаліпсису". Ми вирішили зробити свій внесок у розвиток економіки на стільки, на скільки нам дозволяє наша справа. Якщо кожен буде займатися тією справою, яка виходить у нього найкраще, і не просто займатися, а якісно це робити, тоді ми зможемо вийти на новий рівень життя.",- наголосила киянка.

Дівчина розповіла, що успіх їх молода компанія відчула, коли перша незнайома людина спробувала їх продукт і висловила своє захоплення.

"Потім це зробив і другий, і третій, і ми точно зрозуміли, що це не випадковість. Поки ми виготовляємо продукцію не масово, адже наше виробництво не промислових масштабів, однак у нас вже дуже багато постійних клієнтів. Це дуже приємно. Особливо радіємо, коли наш соус відправляють у подарунок в іншу країну і навіть за океан. Це для нас успіх.",- ділиться Маргарита.

За її словами, на оформлення документів молоді підприємці витратили цілу зиму.

"Це був найскладніший момент у нашій історії. Тепер ми про це можемо говорити з посмішкою, але взимку нам здавалося, що ми ходимо по замкнутому колу, і від цього було зовсім не смішно. Нас відправляли з кабінету в кабінет і так день у день.",- підкреслила Маргарита.

На її думку, бюрократична машина в Україні не розуміє, як співпрацювати з малим бізнесом.

"Може вони не бачать в нас сенсу і величезних доходів, але ми наполягали на своєму - вирішили відразу працювати прозоро і чесно. Ми платимо податки, внески. Дуже складно займатися чимось, коли з боку країни немає ніякої підтримки, а тільки побори. Але ми не засмучуємося і рухаємося вперед проходячи всі рівні складнощів, які перед нами виникають.",- впевнено заявила дівчина.

Маргарита вважає, що підприємцем в Україні може стати той, хто відчуває в собі сили і готовий працювати цілодобово.

"Найголовніше не здаватися, головна складність це взаємодія з нашою державою, яка пише закони. Ці закони або не реалізуються, або нереальні до виконань представниками малого бізнесу. Дуже б хотілося, щоб країна звертала увагу на невеликі проекти і всіляко їх підтримувала, бо зараз усе кардинально навпаки.",- підсумувала засновник перспективного бізнесу.