Світ
14 жовтня 2015
Спецслужби Великобританії шпигуватимуть за парламентарями та лордами
З 1966 року робити це було суворо заборонено.
news-image

Згідно з постановою трибуналу, Центр урядового зв'язку Великобританії тепер зможе офіційно збирати й вивчати листування членів парламенту Сполученого Королівства, включаючи представників палати лордів. Таким чином суд зняв заборону на стеження за парламентаріями, що діяла з 1966 року, повідомляє «Єдність».

Постанова, введена в дію прем'єр-міністром Великобританії Гарольдом Вілсоном в 1966 році, забороняла співробітникам розвідки і поліції читати листування членів парламенту і їхніх виборців. Трибунал по розслідуваннях, виносячи рішення, заявив, що доктрина Вілсона не забороняє збір загальної інформації, про існування якої у своїх викриттях повідомив колишній співробітник АНБ і ЦРУ Едвард Сноуден.

Рішення було прийняте судом у відповідь на запит парламентарів, стурбованих тим, що їхні телефонні розмови прослуховуються спецслужбами.

Член парламенту від Партії зелених Каролін Лукас, яка звернулася з даними запитом до суду, назвала рішення трибуналу ударом по парламентській демократії. У своїй постанові суд вказав, що доктрина Вілсона не має юридичної сили.

Трибунал пояснив, що на листування парламентарів, на відміну від журналістів і адвокатів, не поширюється додатковий захист Європейського суду з прав людини.

«Мої виборці мають право на те, щоб їх листування зі мною було захищене від спостереження, проте це рішення відкидає подібне право», - зазначила Лукас.
«Прем'єр-міністр підкреслено уникає обговорення цього питання, демонструючи повну неповагу права охочих звернутися до парламенту», - підкреслила вона.