Суспільство
15 жовтня 2015
У Сімферополі біля пам'ятника Хмельницькому затримали проукраїнських активістів і відвезли на допит
Активісти давали пояснення близько двох годин.
news-image

У Сімферополі 14 жовтня російські правоохоронці затримали трьох членів Українського культурного центру біля пам'ятника Богдану Хмельницькому, куди вони прийшли покласти квіти з нагоди Дня українського козацтва, передає «Єдність» із посиланням на Крим. Реалії.

Активістів відразу відвезли на допит до місцевого центру з протидії екстремізму (центр «Е»).

Про це повідомив один із затриманих активістів Леонід Кузьмін.

Ми прийшли до пам'ятника ближче до вечора, ще толком нічого не встигли зробити, до нас підійшло кілька співробітників поліції, ще кілька людей у ​​цивільному, попросили надати документи. Переконавшись у тому, що вони у нас є, вони попросили пройти з ними для дачі пояснень та відвезли нас в центр «Е», - розповів Кузьмін.

За його словами, він і ще двоє активістів давали пояснення близько двох годин. У затриманих, зокрема, цікавилися метою акції і приводом для покладання квітів.

Деякі правоохоронці стверджують, що вони досі співробітники МВС України. У нас переписали телефонні книги, видалили фотографії та відпустили, - сказав Кузьмін.
Мені також сказали, що УКЦ є екстремісткою організацією і підпадає під статтю 2.82 Кримінального кодексу Російської Федерації - створення екстремісткою організації або екстремістського співтовариства, - додав активіст.

Він уточнив, що основна претензія правоохоронців до активістів - спроба несанкціонованого мітингу.

Коментарі силових відомств Криму з цього приводу відсутні.

Як повідомлялося, 14 жовтня в Сімферополі російські поліцейські оточили пам'ятник Тарасу Шевченку, куди вночі проукраїнські активісти принесли квіти з нагоди Дня захисника України, Дня українського козацтва та Дня Української Повстанської Армії.