Політика
15 жовтня 2015
Україна увійде до складу Радбезу ООН
П'ять непостійних членів Ради Безпеки ООН на період 2016-2017 років будуть обрані сьогодні Генеральною Асамблеєю ООН.
news-image

На місце за столом РБ претендує також Україна, яка є єдиним кандидатом у своїй групі, повідомляє «Єдність».

Непостійних членів Ради Безпеки вибирає Генеральна Асамблея. Для обрання державі необхідно отримати дві третини - 129 голосів від членів ГА. Місця непостійних членів Ради розподіляються серед п'яти регіональних груп: країни Африки, Азіатсько-Тихоокеанського регіону, Східної Європи та Латинської Америки.

Цього року боротьби за місця за столом СБ не очікується. Генеральна Асамблея розгляне кандидатури Єгипту, Сенегалу, України, Уругваю та Японії. Усі претенденти були раніше схвалені регіональними групами, і йдуть на вибори без конкурентів.

З 31 грудня 2015 Раду Безпеки покинуть, відповідно, Йорданія, Нігерія, Литва, Чад та Чилі. Ще на рік в СБ залишаться Ангола, Венесуела, Іспанія, Нова Зеландія, Малайзія.

Напередодні виборів в ООН приїхав глава МЗС України Павло Клімкін. Він зазначив, що з оптимізмом очікує майбутнього голосування. Відповідаючи на запитання журналістів про те, яким у разі обрання буде настрій України на роботу в СБ з Росією, міністр сказав: "Безумовно не примирливий".

При цьому він запевнив, що Київ зосередиться "на нашій прихильності принципам ООН". За його словами, в процесі роботи України буде займатися "всеосяжної глобальної повісткою".

Читайте також: Екс-президент Генасамблеї ООН Джон Еш арештований