Світ
15 жовтня 2015
ЄСПЛ заборонив Росії примусово висилати біженців назад до Сирії
Європейський суд з прав людини заборонив Росії примусово видворяти сирійських біженців і зобов'язав виплатити компенсацію тим біженцям, яких російська влада тримають під вартою.
news-image

Як повідомляє «Єдність», заявниками у справі "L.M. та інші проти Росії" стали палестинець без громадянства з Сирії та ще двоє сирійських громадян, які на момент подачі заяви перебували під вартою в Калузькій області.

Згідно з рішенням ЄСПЛ, Росія повинна забезпечити негайне звільнення двох заявників, які утримуються під вартою і виплатити кожному із заявників дев'ять тисяч євро моральної компенсації, а так само 8,6 тисяч євро в цілому заявникам на відшкодування витрат.

Згідно з повідомленням ЄСПЛ, судді одноголосно постановили, що примусове повернення заявників до Сирії означатиме порушення статті 2 - "Право на життя" та/або статті 3 - "Заборона тортур і нелюдського або принижуючого гідність поводження" Європейської Конвенції про права людини.

Крім того, Росія порушила параграф перший та четвертий статті 5 - "Право на свободу та особисту недоторканність" і "Право на те, щоб законність утримання під вартою була розглянута судом невідкладно".

Також наголошується, що Росія не виконує своїх зобов'язань відповідно до статті 34 - "Право на подачу індивідуальної скарги".

Це був перший раз, коли суд звернувся до питання про повернення до Сирії в нинішній ситуації. Суд встановив, що, на думку міжнародних звітів про кризу в Сирії та додаткову інформацію про конкретну ситуацію заявників, заявники висунули обгрунтовані твердження, що їх повернення до Сирії мати реальну небезпеку для їх життя та особистої безпеки", - говориться в рішенні ЄСПЛ.
Читайте також: ЄС не може впоратися з мігрантами та зробив привабливу пропозицію Туреччині