Політика
15 жовтня 2015
Мешканці Донеччини розчарувалися в політичних партіях
Більше половини мешканців регіону не довіряють жодній політичній силі.
news-image

Мешканці Донеччини не довіряють політикам. Більш ніж половина громадян цього регіону не підтримують жодну політичну силу. Про це в четвер, 15 жовтня, повідомили в Донецькій обласній організації ГО "Комітет виборців України", передає «Єдність».

«Насторожує досить малий відсоток висловленої респондентами довіри до політичних партій – 24% в сумі (Блок Петра Порошенка – 12%, Опозиційний Блок – 10%, Радикальна Партія Олега Ляшка – 2%). 58% опитаних заявили про відсутність довіри будь-яким політичним силам. Більш ніж половина респондентів не бачать політичної сили, яка б висловлювала інтереси і була б здатна мобілізувати громадську думку. Так, за результатами дослідження, основне число опитаних на питання «Дії кого з політичних лідерів ви вважаєте правильними?» Відповіли: немає таких (30%), важко відповісти (48%)», - зазначили автори дослідження.

За інформацією, опитування провів Український центр інформаційно-аналітичних рішень на замовлення Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» на початку вересня 2015 року. Організатори ставили собі на меті з'ясувати інформацію щодо політичних вподобань мешканців регіону, тенденцію довіри до політсил та джерел інформації, а також об'єктивно оцінити психологічний стан українців.

Експерт Українського центру інформаційно-аналітичних рішень Марина Брагіна акцентувала, що такий результат опитування можна оцінити, як "соціальну втому". Не можна сказати, що населення пасивне, а, скоріше, розгублене, зазначає аналітик. Емоційний стан людей є вельми тривожним. І причин, за словами Брагіної, цьому декілька. Зокрема це фінансове становище населення, а також особиста безпека.

Мешканців Донеччини, певна річ, можна зрозуміти. Адже вони досить тривалий час охоплені страхом перед війною й не очікують, що вибори щось змінять у цій системі координат. Люди звикли покладатися тільки на себе, тому в них включився природний інстинкт самозбереження, який спирається на довіру до родичів (48%) і довіру до церкви (17%). Мешканці прифронтових територій своєрідно відірвані від інших міст та сіл країни, у них свої хвилювання. Й ці настрої можуть у майбутньому негативно вплинути на загальну соціальну картину регіону.