Суспільство
19 жовтня 2015
«Ангели покинули нас, тому почалася війна. Вони повернуться - і настане мир» – на Луганщині створюють Музей ангелів
Організатори закликають всіх небайдужих долучитися до створення «Музею на крилах».
news-image

Десятирічна Полінка Туфекчі з міста Кремінна, що на Луганщині, вважає, що війна почалася на її батьківщині через те, що ангели залишили цю землю. Про це дівчинка розповіла журналісту «Єдність».

Я сказала мамі, що від нас відлетіли всі ангели, тому в Луганській та Донецькій областях почалася війна. А коли ангели повернуться - знову настане мир. Тому мені захотілося повернути ангелів у наше місто, зібравши їх з багатьох куточків світу, - сказала дівчинка.

Так виникла ідея створити  Музей ангелів,  або «Музей на крилах», у якому організатори  хочуть зібрати фігурки ангелів з України та інших країн світу. Цю "крилату " ініціативу вже підхопили жителі Луганщини, які протягом останнього року мешкають у Вінниці, Одесі, Полтаві та Києві, бо для них це стало можливістю передати на рідну землю хоч маленьку, але "звісточку" миру.

Для нас дуже важливо, що цю ідею благословив Владика Сєвєродонецький та Старобільський, архієпископ Никодим. Знаєте, ми хочемо, щоб цей музей став своєрідним культурним та духовно-просвітницьким центром для наших дітей, у якому вони могли б не просто подивитись на колекцію ангелів. У майбутніх планах - проводити тематичні вечори, спектаклі, майстер–класи, цікаві зустрічі. Тобто, такими нетрадиційними формами виховувати духовність у дітей, знайомити їх з християнством. А ще ми розмістимо в музеї карту України, на якій будемо відзначати міста та села нашої країни, звідки отримаємо ангелів у подарунок. Вважаємо, що таким чином діти зможуть більше дізнаватися про Україну, і це сприятиме її об'єднанню, - приєднується до розмови мама дівчинки, керівник ГО «Громадянський корпус» в Луганській області Олена Стеценко.

Наразі у колекції майбутнього музею вже близько сорока ангелів. Перші експонати подарувала  сама Полінка – дівчинка віддала свою власну колекцію ангелів. Крім того, є подарунки із Чернівецької області та Італії.

Організатори «Музею на крилах»  також звертаються до небайдужих українців із проханням подарувати ангелів у колекцію музею. Крім того, наразі готуються листи із проханням підтримати ідею та подарувати експонати до перших осіб України, зокрема, екс-президентів (звичайно, окрім передостаннього). А перший лист було відправлено  принцесі Таїланду, з якою Полінка та її мама знайомі особисто.

Під час однієї з поїздок до столиці ми з донькою відвідували музей у Пирогові. У той же час там знаходилася на прогулянці принцеса Таїланду і нам вдалося, навіть, трохи поспілкуватися з нею. Коли ми запитали принцесу, що їй найбільше сподобалося в Україні, вона відповіла: «Храми». І Полінка вирішила, що перший лист з проханням вона відправить саме принцесі, - розповіла пані Олена.
А ще я зараз за допомогою вчительки англійської мови Лариси Петрівни пишу листа до королеви Великобританії Єлизавети Другої. Я сподіваюся, що вона відгукнеться, - додала Полінка.

Наразі для  «Музею на крилах»  надана невелика кімната у бібліотеці Кремінського Свято-Сергіївського  чоловічого монастиря  з благословення в.о. намісника монастиря, архімандрита Матфея (Крохмаль). Але, у організаторів є ідея у майбутньому побудувати Будиночок ангелів.

Так, у наших планах - побудувати Будиночок ангелів. У нас є бажаючи допомогти у створенні музею, але не всі зможуть подарувати нам янголят, тому, може це буде лише «одна цеглинка». Ось так - цеглинка до цеглинки, ми й зможемо побудувати музейний будиночок. Хочу підкреслити, що ми не просимо грошей, а з радістю приймаємо ідеї щодо оформлення музею, експонати і цеглинки до майбутнього будівництва, - зазначила Олена Стеценко.

Відкриття музею «Музею на крилах»  заплановано на 21 листопада, у день святкування Собору Архистратига Божого Михаїла. 

Всі небайдужі можуть допомогти  у створенні музею, зателефонувавши його організаторам  за телефонами:  (050) 692 05 02 та (098) 015 15 50.

Ідею створення своєрідного духовно-культурного середовища навколо «Музею Ангелів» вже підтримали учасники спільного проекту «Культурний простір — місце для діалогу та взаєморозуміння»,  який  реалізується у  партнерстві Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України, за підтримки Інституту міжнародної співпраці Асоціації народних університетів Німеччини (DVV International) та є частиною  міжнародного проекту «Від руйнування до творення. Шляхи примирення в українському суспільстві».