Великі міжнародні компанії йдуть з Росії - експерти
Аналітики консалтингової компанії Global Counsel вважають, що в найближчі 1,5 року великі міжнародні компанії можуть згорнути бізнес в Росії. Найбільш песимістична ситуація склалася у сфері фінансів та енергетики.
news-image

Росія стоїть на «критично важливій розвилці», коли багато міжнародних компаній можуть піти з російського ринку. Таку думку висловлюють аналітики британської компанії, яке наводить Financial Times.

Як повідомляє «Єдність» з посиланням на російське РБК, Global Counsel проаналізувала фінансову звітність 46 міжнародних компаній зі значною присутністю в Росії, в тому числі BP, Royal Dutch Shell, Deutsche Bank, Siemens, Lafarge, і виявила, що в переважній більшості доповідей констатується погіршення економічного становища в Росії.

За словами головного економіста Global Counsel Грегора Ірвіна, наступні 18 місяців стануть визначальними в плані того, чи буде нова хвиля відтоку іноземних інвесторів з російського ринку.

У Global Counsel відзначають, що, незважаючи на те що більшість компаній декларує, що збирається бути присутнім в Росії протягом довгого часу, вони скоротять свою присутність в Росії, якщо економічна ситуація не стабілізується.

Global Counsel вказує, що особливо сильно економічна нестабільність і введення санкцій вплинули на банківську і енергетичну сфери. Більш позитивна ситуація склалася у сфері автомобілебудування та фармацевтики.

Згідно з доповіддю, який представники великого іноземного бізнесу підготували до засідання консультативної ради з іноземних інвестицій, в 2014 році іноземні виробники споживчих товарів втратили € 1,5 млрд через позапланові заходів уряду. Іноземні підприємці також звернули увагу влади на те, що політика стимулювання імпортозаміщення може закрити російський ринок для ряду іноземних компаній.

З середини 2014 року, коли почав падіння рубль і були введені західні санкції і російські контрсанкціі, обсяг прямих інвестицій в Росію склав лише $ 3,7 млрд.

Читайте також: Медведєв заговорив про якусь "нову формулу росту" для вмираючої російської економіки