Iнтерв’ю
28 жовтня 2015
Ми скаржимося, що нами керують дурні, але самі боїмося щось зробити, - "Титановий Джексон" Євген Терехов
Основоположна тенденція нинішніх місцевих виборів - нові люди в політиці. Серед них чимало бійців АТО, які пройшли «гарячі» точки, а тепер намагаються потрапити в не менш «розпечену» українську політику.
news-image

Арешти місцевої Самооборони у місті Павлограді на початку жовтня сколихнули Дніпропетровщину. Місцеві патріоти називали арешти замовними та політичними.

Після виборів 25 жовтня українців знову обурила новина з Павлограда - ЦВК прийняла рішення щодо скасування другого туру виборів у шахтарському місті. Колишній боєць АТО Євген Терехов мав зустрітись у другому турі з кандидатом від "Опозиційного блоку" Анатолієм Вершиною. Суспільний резонанс призвів до анулювання рішення ЦВК.

Про гучні затримання активістів та свої політичні амбіції в ексклюзивному бліц-інтерв'ю кореспонденту «Єдність» розповів кандидат на пост мера міста Павлограда Євген Терехов, який прославився своїм звучним позивним Титановий Джексон.

- Чому ви йдете в політику?

- На початку квітня нинішнього року мені запропонували працювати у фонді «Оборона країни». Мене, як колишнього бійця АТО, що отримав поранення, зацікавила ця пропозиція. Адже це така колосальна допомога, а хлопці на передовій багато чого потребують. Я зайнявся волонтерською діяльністю, ми поставляли в зону АТО БТРи, аптечки, спорядження, приціли. Я служив у «гарячих» точках, тому розумів, наскільки це все там зараз необхідно. Я і зараз поставляю в зону АТО все необхідне, постійно буваю безпосередньо на передовій.

- Політика в нашій країні вельми своєрідна. Домогтися у цій сфері успіхів украй складно, є своя специфіка. Ви розуміли це, коли йшли в політику?

- Я вам скажу так - коли дивишся смерті в обличчя, потім вже нічого не страшно. Так, я розумів. І зараз бачу, що морально це все дуже непросто. Більше того, спочатку я відмовлявся. Але в моєму тілі залишилося 24 осколки, вони мені не дозволяють забувати все те, заради чого я йшов воювати. Ці жертви не повинні бути марними. Багато людей готові міняти країну на краще. Ми скаржимося, що нами керують дурні, але самі боїмося щось зробити. Я вирішив почати зі свого міста.

- Як ви вважаєте, хто стоїть за арештами патріотів в Дніпропетровській області? Адже активіст «Правого сектора» Ярослав Тарасенко досі перебуває у в'язниці?

- Ярослав Тарасенко не раз прикривав наркопритони. На наступний день злочинця відпускали зі словами: «Ярослав, ти помилився, це борошно!». Наш начальник міліції - це ставленик сім'ї Януковича, він повинен був потрапити під люстрацію, але якимось таємничим чином уникнув цієї долі. А Ярослав саме цього і домагався, за що тепер сидить за ґратами.

- Зараз іде утиск патріотів по всій Україні. Коли потрібно було країні, ми, не замислюючись, кинули свої сім'ї й пішли воювати. Багатьох уже немає в живих. І я не буду, не маю права, нехтувати пам'яттю загиблих, які віддали своє життя за майбутнє повноцінної країни й наших дітей.

 - Ви балотуєтеся в мери Павлограда, який, як і більшість в Україні, є містом занедбаним. Чи є у вас реальна концепція розвитку міста при мінімальному бюджеті?

- Я думаю, що казна порожня лише тоді, коли її розкрадають. У мене є дані про факти корупції, зокрема щодо ремонту доріг, коли безслідно зникало по 30 млн гривень. Мене запитують часто: а як ви будете інвестиції залучати? А для чого їх залучати на даному етапі - щоб розкрадали? Спочатку потрібно змінити кадри, одна з моїх ініціатив - це зміна команди. У місті дуже багато перспективної молоді з вищою освітою, амбіціями і бажанням міняти місто на краще. Я був на двох реабілітаціях в Європі, я бачив, як там працюють комунальні служби і чиновники. Там всі жителі живуть містом, вони багато роблять і завжди контролюють міські служби.

- Важливо, щоб у місті була перспектива для молоді. Я не хочу, щоб нове покоління бігло з міста, а саме це зараз відбувається. Потрібно працювати над тим, щоб у місті відкривалися нові можливості для молоді. Це дійсно сьогодні проблема периферійних міст України. Ми повинні запрошувати фахівців з Європи, відправляти своїх дипломованих профі туди. У мене донька росте у Павлограді, я хочу, щоб вона в майбутньому змогла знайти себе в цьому місті, а не виїжджала за великими перспективами деінде.

Стосовно подій з другим туром виборів мера Павлограда Джексон висловився коротко:

- 24 роки Павлоградом керувала "Партія регіонів". Ці люди принесли війну й розбрат у наш дім. Їм не вигідно, щоб містом керував я, щоб я його змінював, жив його проблемами. Вони хочуть керувати людьми, як маріонетками. А я на це не згоден. 

Автор: Яна Катасонова