Росія не продаватиме Україні дизпаливо, бо його використовує наша армія
З початку жовтня Росія різко знизила експорт скрапленого газу та дизельного палива (ДП) в Україні. А з минулого тижня російський "дизель" і зовсім перестав надходити до українських покупців.
news-image

Про це ЛІГА.net розповіли менеджер, а також власник компаній - імпортерів палива, передає «Єдність».

Якщо припинення поставок ДТ в Україні російські постачальники аргументують забороною влади РФ на експорт нафтопродуктів, які можуть бути використані українською армією, то скорочення експорту зрідженого газу не пояснюється взагалі ніяк.

Такі дії вже призвели до подорожчання ДТ на альтернативних маршрутах поставки і серйозного зростання вартості автогазу на АЗС по всій країні. За останні два тижні ціни на газових заправках зросли на 25% і продовжують стрімко зростати.

Росія є другим за обсягами після Білорусі постачальником дизельного палива в Україну. За даними консалтингової компанії UPECO, в серпні частка російських постачальників в загальному обсязі імпорту ДТ склала близько 40% (180 000 тонн). Більше Україна імпортує тільки з Білорусі.

Напругу з поставками російських нафтопродуктів українські імпортери відчули ще з серпня цього року, розповів ЛІГА.net власник нафтотрейдингової компанії. Російські продавці почали запитувати у своїх українських контрагентів довідки про кінцевих споживачах продукту, пояснюючи це забороною на постачання нафтопродуктів, які можуть надалі бути використані українською армією.

Такі обмеження призвели до різкого зниження обсягів російського дизпалива на ринку і його подорожчання в інших постачальників. За десять днів жовтня, за даними Державної фіскальної служби, Україна імпортувала з Росії близько 33 000 тонн дизельного палива, або 18% всіх поставок, проти 40% у серпні.

Російський зріджений газ зараз займає близько 70% в частці імпорту, тому замістити його продуктом з інших напрямків в короткий період часу дуже складно.

Все це позначилося на внутрішніх цінах. З початку жовтня середні роздрібні ціни на газових заправках підвищилися на 25% - з 7,9 до 9,8 грн/літр.

Читайте також: Росія має намір побудувати ядерний завод, незважаючи на відмову України