Київ
22 жовтня 2015
Такого «Відкритого бюджету», як у Києві, немає в жодній країні світу – Ігор Ніконов
Київ став першим українським містом, в якому впроваджено систему «Відкритий бюджет».
news-image

Київ став першим українським містом, в якому запроваджено систему «Відкритий бюджет».  Цією системою користуються також інші країни світу, втім, такої прозорості, як в українській столиці, немає  в жодній з країн. Про це повідомив журналістам на прес-конференції, присвяченій впровадженню проекту «Kyiv Smart City» перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов, передає кореспондент «Єдність»

Такої системи «Відкритого бюджету», як у Києві, немає ніде в світі. Навіть представники компанії-розробника SAP сказали нам, що того ступеню відкритості та прозорості, який ми у них попросили, у них не просили в жодній з країн. Тобто у нас відкриті всі платежі - від першого до останнього, там вказані потрачені кошти, номери контрактів, договори. Всі кияни можуть побачити, куди пішли бюджетні гроші, - сказав Ігор Ніконов.

Таким чином, завдяки системі «Відкритий бюджет» кожен містянин може переглянути все, що його цікавить по видатках і по доходах столиці. Зокрема, з якою метою та за якими статтями використовують бюджетні кошти не тільки райони міста, але й конкретних розпорядники (школи, лікарні тощо), побачити контрагентів, які робили поставки, оплати по накладних. 

Крім того, за словами Ігоря Ніконова, Київ  також став першим містом в Україні , що реалізував проект «Електронні закупівлі», завдяки якому тепер аукціони відбуваються відкрито та прозоро, а на сайті  можна побачити статистику закупівель, учасників аукціонів, його результати, ціну на закупівлі.  За допомогою системи «Електронних закупівель» вже було проведено 2404 закупівель на загальну суму 117 мільонів. Завдяки прозорості системи було  заощаджено  17 млн гривень.

Окрім того, мешканцям міста тепер доступна інформація щодо усіх об’єктів комунальної власності (їхнього стану, вартості оренди) та будівництв.

У нас всі люблять говорити про боротьбу з корупцією. Втім, на наш погляд - перш за все потрібно створювати систему, яка буде запобігати корупції. Ми пішли саме цим шляхом. Така система, як «Відкритий бюджет», «Електронні закупівлі» або «Відкрита база комунального майна» - це контроль від суспільства в режимі реального часу. Саме така відкрита та прозора система - основа для боротьби з корупцією, - наголосив Ігор Ніконов
Читайте також: Заступник Кличка розповів, досвід яких столиць світу він хотів би запровадити в Києві