Події
27 жовтня 2015
Міжнародна організація передала до Гаазького трибуналу матеріали про звірства терористів на Донбасі
Організація "Міжнародне партнерство з прав людини" (МППЧ) 23 жовтня передала в Міжнародний кримінальний суд (Гаазький трибунал) матеріали з військових злочинів і злочинів проти людяності, скоєних на Донбасі.
news-image

Як повідомляється на сайті організації, йдеться про більш 300 свідоцтв від жертв і свідків таких подій, передає «Єдність».

Дані матеріали були зібрані в рамках проекту, спрямованого на недопущення безкарності за серйозні злочини під час військового конфлікту в східній Україні.

Координатор і юрист проекту Саймон Папуашвілі під час зустрічі з представниками МУС заявив, що в цілому було проведено 32 місії і зібрано більше 300 свідоцтв про злочини. По кожному з епізодів співробітники МППЧ зібрали також контекстну інформацію, подробиці передбачуваного злочину та інформацію про осіб, підозрюваних у скоєнні цих злочинів.

За його словами, МППЧ задокументувала злочини, вчинені обома сторонами конфлікту, проте переважно мова йде про злочини, вчинені сепаратистами на підконтрольній їм території Донбасу.

У свою чергу керівник програми з прав людини та правосуддя в міжнародному фонді "Відродження" Роман Романов розповів про кримінальні виробництвах, ініційованих українською владою. За його словами, влада України не в змозі забезпечити ефективне розслідування всіх зафіксованих злочинів.

У свою чергу польовий координатор місії Світлана Валько розповіла, що зібрані докази класифіковані за географічною ознакою і розділені по п'яти основних категоріях злочинів: тортури, вбивства, обстріли, позбавлення майна і зміст військовополонених.

Зібрані й представлені МППЧ матеріали будуть використані в попередній експертизі МУС про ситуацію в країні, яка проводиться перед тим, як Верховний прокурор МКС зможе ініціювати повне розслідування міжнародних злочинів, які мали місце в південно-східній Україні, - йдеться в повідомленні організації.

Міжнародне партнерство з прав людини (МППЧ) є незалежною, неурядовою організацією, заснованою в 2008 році в Брюсселі, МППЧ тісно співпрацює з групами громадянського суспільства з різних країн по підвищенню занепокоєність в галузі прав людини на міжнародному рівні та заохоченню поваги прав вразливих громад.

Нагадаємо, 4 лютого Верховна Рада визнала юрисдикцію МКС щодо вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій "ДНР" / "ЛНР", які призвели до особливо тяжких наслідків і масових вбивств українських громадян.

Читайте також:В ООН передали докази злочинів проти людяності у Донбасі