Україна
28 жовтня 2015
28 жовтня - День вигнання нацистських окупантів, а не визволення України - Іститут національної пам'яті
У відомстві зазначають, що визволення України відбулося тільки з розпадом Радянського Союзу.
news-image

В Українському інституті національної пам'яті наголошують, що після 28 жовтня 1944 року Україна не стала вільною державою, тож термін "визволення" є історично некоректним, передає  «Єдність».

У відомстві також рекомендують використовувати термін "вигнання нацистських окупантів із України" замість сполучення "визволення України від фашистських загарбників".  

"Термін "визволення" передбачає волю, свободу, а у 1944 році Україна не стала вільною. Із вигнанням нацистських окупантів Україна не отримала волі, а опинилася під іншим пануванням, результатом якого стали масові репресії та депортації, зокрема сотень тисяч українців, поляків та цілого кримськотатарського народу, - пояснює Голова Українського інституту національної пам’яті к.і.н. Володимир В’ятрович.

СРСР ставив за мету не визволення українського народу, а відновлення тоталітарного режиму на цих територіях. Свободу український народ виборов 24 серпня 1991 року — визволення України відбулося тільки з розпадом Радянського Союзу.   

Читайте також: У неділю в Національній опері України відбудеться святкування 150-річчя з дня народження Митрополита Андрея Шептицького