Суспільство
28 жовтня 2015
ОМОН заблокував Бібліотеку української літератури в Москві. Шукають заборонені книжки
Перед входом до бібліотеки стоїть співробітник ОМОНу і нікого не пускає.
news-image

Про це повідомив власний кореспондент УНІАН у Москві, передає «Єдність»

Повідомляється, що омоновець також висловив категоричну незгоду щодо спроби його сфотографувати і зауважив, що бібліотека сьогодні не працює.

Водночас капітан Слідчого комітету РФ, який відмовився назвати своє прізвище, заявив, що ніякого обшуку в бібліотеці немає, але вона закрита, оскільки «тут перебуваємо ми».

Директор бібліотеки Наталія Шаріна повідомила УНІАН, що сьогодні з ранку було проведено обшук у неї вдома - вилучено кілька книг. Серед них видання, присвячене Голодомору 1932-33 років в Україні, книга Оксани Забужко, що складається з європейських, українських та американських досліджень, кілька примірників газет від 2011 року, а також грамоти з подякою від президентів України Віктора Ющенка і Віктора Януковича, прем'єра Миколи Азарова, а також оргтехніка та електронні носії, а впродовж сьогоднішнього дня відбувається обшук безпосередньо в будівлі бібліотеки.

За її словами, обшук відбувається у рамках кримінальної справи, заведеної ще в 2010 році.

Як сказала Шаріна, слідчі заявили, що мають намір одержати «додаткові матеріали».

Шаріна відзначила, що в читальному залі та на абонементі не було виявлено забороненої літератури, однак вилучаються книги про Степана Бандеру та ОУН-УПА зі спецхранилища, причому жодна з цих книг не значиться в списку екстремістських матеріалів.

За словами Шаріної, вилучено також дитячий журнал «Барвінок», оскільки там «побачили прапор «Правого сектору».

Читайте також: У Луганську "Енеїда" Котляревського визнана нацистською літературою