Інфографіка
30 жовтня 2015
Хто пройшов до Київради від «Батьківщини»
Короткий екскурс в біографії та справи нових народних обранців.
news-image

Якщо не зважати на другий тур боротьби за крісло мера, можна констатувати, що місцеві вибори у столиці успішно завершилися. Втім, навіть до оголошення офіційних результатів в Інтернет-мережі почали з’являтися прізвища депутатів, які стали переможцями на цих виборах. За попередньою інформацією, доки Володимир Бондаренко марно боровся за друге місце на посаду міського голови, його партія «Батьківщина» отримала четверте місце за кількістю мандатів у Київській міській раді. Через це наше видання вирішило проаналізувати обранців, які потрапили до Київради від цієї політсили, згадуючи їх попередні справи, як хороші, так і не дуже.

Очолив цю когорту депутатів-переможців Старовойт Володимир Миколайович, який на 66 окрузі набрав 25.13%. Незважаючи на сумнівну репутацію цього кандидата, за нього проголосували 1978 виборців із 7870. Старовойт відомий причетністю до скандалів із забудовниками і МАФами. Зокрема, в 2003 році, будучи секретарем комісії Київради з питань містобудування, Старовойт проголосував за передачу земельної ділянки на вулиці Прирічній, 3 під будівництво, після чого кияни понад сім років боролися проти цієї забудови.

Загалом за Старовойтом нараховується ще кілька гучних земельних скандалів, а серед його активів часто називають ринки «Люкс», «Лілія» та «Мінский». Окрім цього, депутатові буцімто належить цілий ряд стихійних ринків і МАФи у районі станцій метро «Оболонь», «Мінська» та «Героїв Дніпра», від яких нещодавно ці райони визволяли. Критики Старовойта припускають, що одними із його перших кроків у новій Київраді буде робота над поверненням МАФів у ці райони та їх розширенням в інших.

Наступним, хто потрапив до Київради із 24.47% по 84 округу, став кандидат від «Батьківщини» із кавказьким походженням Ваган Товмасян. Політик, який за часів Черновецького отримав нелагідне прізвисько «руйнівник київських парків», прославився історією довкола багатостраждального парку «Орлятко», який займав 10 гектарів та знаходився в двох кілометрах від метро «Шулявська». З легкої руки пана Товмасяна в 2012 році на орендованій ним ділянці парку почали зводити торговий комплекс. Спочатку, звісно, без документів, але згодом це будівництво узаконила сумнозвісна пані Герега.

Переможцем на 85 окрузі став Сергій Римаренко, який набрав 23.2% голосів виборців. Про цього політика мало що відомо, окрім того, що за родом занять Римаренко є брокером, директором підприємства ТОВ «ЮС ВІЧІ», а також доводиться батьком іншому кандидатові, але вже від «Самопомочі». Мабуть, щоб, як то кажуть, «не класти всі яйця до одного кошика»…

Олександр Березніков переміг на 45 окрузі із 19.4%. Про цього кандидата відомо, що він працював заступником директора Департаменту будівництва та житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської державної адміністрації. Окрім того, в 2014 році Березніков вже балотувався до Київради по округу №23 (Дніпровський район) у якості самовисуванця.

Ганна Свириденко набрала 18.68% у 59 окрузі. У свої 30 років ця молода бізнес-вумен є директором ТОВ «Юридична фірма «Добродії». Її родичі ­– Віктор та Тетяна Свириденки. Остання працювала у Держкомземі та її неодноразово підозрювали у розкраданні землі у столиці.

Тетяна Меліхова набрала 15.33% по 90 округу. У минулому вона була однією із активних поплічниць мера Омельченко, утім після того, як політик втратив владу, Меліхова переметнулась до «Батьківщини». Пані Тетяна є заслуженим працівником промисловості України, проте, як і її колеги, тяжіє до посад, пов’язаних зі столичною землею. До вересня 2010 року вона очолювала фракцію БЮТ в Київської міськраді. Тетяна Меліхова є членом постійної комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури.

Про Анатолія Шаповала, який набрав на 48 окрузі 14.34% ,мало що відомо. За попередньою інформацією, він є сином колишнього службовця НБУ, що називається «середньої руки». Крім того він член партії «Батьківщина» та Директор з національних програм «Групи стратегічних та безпекових студій».

Зовсім блідо у цьому списку виглядає голова одного з ОСББ Валерій Гуманенко. На 56 окрузі політик набрав 13.82% голосів. Крім того, Гуманенко відомий порушенням питань енергоефективності та появі на ряді мітингів проти незаконних забудов.

13.61% на 16 окрузі набрав Сергій Паладій, який свого часу вже балатувався до Київради як самовисуванець. Кандидат володіє ТОВ «Гідробудшлях» та, за словами його дружини, займається оптовою торгівлею будматеріалами.

Юрій Дідовець переміг на 81 окрузі із 13.44%. Практикуючий юрист, партнер адвокатського об’єднання «Український адвокат». На власному Інтерент-сайті Дідовець присвоїв собі нескромний титул «захисник Подолу», однак на практиці далі суто формального судового супроводу окремих справ щодо незаконного будівництва його захист не заходить.

Олена Антонова перемогла на 112 окрузі із 13.24% голосів. На відміну від усіх попередніх кандидатів, Антонова насамперед відома як спортсменка. Кандидат до Київради є майстром спорту з метання диску міжнародного класу. Крім того, вона взяла бронзу на XXII Олімпійських іграх в Пекіні та стала кавалером Ордена княгині Ольги III ступеня. На політичній ниві Олена Антонова практично нічим не прославилася.

Сумнівна родинна слава не завадила Олександрові Поживанову набрати 12.29% на 64 окрузі. І хоча молодий політик сам ще не встиг заплямувати своє ім’я, проти його батька Михайла Поживанова у 2011 році СБУ завела справу за підозрою у розкраданні державних коштів. Будучи головою Державного комітету матеріального резерву, Поживанов старший втік від переслідування до Австрії, звідки повернувся лише минулого року. Сам же Олександр Поживанов до цього вже балотувався до Київради, але так і не пройшов.

Галайчук Ігор на 7 окрузі отримав 12.23% голосів. Політик позиціонує себе насамперед як директора ОВ «Клуб Т-2», втім Галайчук більше відомий, як власник мережі МАФів, більша частина з яких була нещодавно демонтована.

Ну і замикає цей список Марина Кочур, яка на 58 окрузі набрала 11.5%. Загалом про цього кандидата мало що відомо. У ЦВК Марина Кочур представилася як безробітна громадська активістка, яка входить до Громадської ради при Оболонській РДА від громадської організації «Правозахист Оболоні».

 

Автор:

Євген Ігнатенко