Суспільство
1 листопада 2015
Російські правозахисники виступили на захист бібліотеки української літератури
Правозахисники, які стали на захист директора Бібліотеки української літератури, вимагають відставки Бастрикіна
news-image

Відомі російські правозахисники - Людмила Алексєєва, Валерій Борщов, Юрій Вдовін, Лев Пономарьов, Світлана Ганнушкіна, Сергій Ковальов, Олександр Черкасов і Олег Орлов - звернулися до громадянського суспільства з проханням підтримати вимогу відставки глави Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна - повідомляє «Єдність» з посиланням на російські ЗМІ.

Глава Слідчого комітету, йдеться в листі, повністю відповідає за сьогоднішню ситуацію навколо затримання директора Бібліотеки української літератури Наталії Шаріної. Правозахисники обурені поводженням з директором бібліотеки: «35 годин її протримали у відділенні поліції практично без сну, пиття і їжі, і регулярно допитували. Під час допитів Шаріна перенесла гіпертонічний криз».

Враховуючи звинувачення, які висуваються Шаріній, покарання за якими становить від 300000 рублів до 5 років позбавлення волі, - арешт до суду взагалі «не повинен застосовуватися за такими статтями», вважають підписанти листа.   

Відставку Бастрикіна вони назвали «необхідною умовою для припинення наростаючих незаконних кримінальних репресій з політичних та ідеологічних мотивів». Крім того, під керівництвом Бастрикіна «систематично», переконані правозахисники, застосовується практика незаконного тиску на підозрюваного на стадії слідства - «ця ненормальна ситуація неодноразово виносилася на обговорення на федеральному рівні».