Україна
2 листопада 2015
ЦВК розпустила ТВК, які не впоралися з обов'язками
Серед таких - Маріупольська та Красноармійська ТВК.
news-image

Маріупольська та Красноармійська міські виборчі комісії Донецької області достроково склали свої повноваження. Таке рішення 2 листопада прийняла ЦВК, повідомляє «Єдність» з посиланням на Укрінформ.

З інформацією, за таке рішення по Маріупольській ТВК проголосували 11 членів ЦВК, проти висловився один, ще один утримався, а по Красноармійській ТВК «за» проголосували 12 членів, один - «проти». На засіданні Центрвиборчком скасував рішення вищезгаданих ТВК щодо того, що в Маріуполі та Краноармійську місцеві вибори визнано недійсними.

"Встановлені Комісією факти можуть свідчити про наявність порушень у діях окремих членів Маріупольського і Красноармійського міськвиборчкомів, що призвело до тяжких наслідків - не проведення виборів депутатів міськрад та міських голів, ознак перешкоджання реалізації виборчих прав громадян України, перешкоджання діяльності інших суб'єктів виборчого процесу та складу злочину, передбаченого статтею 157 ККУ", - зазначили в ЦВК.

У ЦВК повідомили , що Маріупольська та Красноармійська ТВК систематично порушували вимоги законів «Про місцеві вибори» та «Про Центральну виборчу комісію», що й стало причиною розпуску даних комісій. Кандидатури на новий склад міськвиборчкомів розглядаються до 4 листопада поточного року. За інформацією, до МВС Донецької області відправлено дані порушень, що може послужити причиною відкриття кримінального провадження проти порушників виборчого процесу.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера відзначив, що не підтримує колег щодо розпуску даних ТВК, він вважає, що слід дочекатися рішення Верховної Ради стосовно цього питання.

Нагадаємо, 25 жовтня у двох містах - Маріуполі й Красноармійську Донецької області виборці не змогли проголосувати на чергових місцевих виборах. У Маріуполі міськвиборчком відмовився забирати виборчі бюлетені із поліграфічного підприємства, а Красноармійська ТВК не видала бюлетені дільничним виборчим комісіям, посилаючись на відповідне рішення суду.