Суспільство
3 листопада 2015
Лесь Подерв'янський святкує день народження
Митцю виповнилося 63.
news-image

Сьогодні  українському художнику і письменнику-сатирику Лесю Подерв'янському (Олександру Сергійовичу  Подерв'янському) виповнилося 63 роки, передає «Єдність» із посиланням на Київський календар.
Він народився 3 листопада 1952 року в Києві. Онук художника-дизайнера Семена Міляєва, син мистецтвознавця Лади Міляєвої і художника Сергія Подерв'янського.
Лесь Подерв'янський відомий своїми гротескними сатиричними п'єсами, повними неполіткоректної і ненормативної лексики, які розходилися в авторському виконанні спочатку в магнітофонних записах, пізніше через комп'ютерні мережі, а потім і видавалися на різних носіях.
На початку 1980-х з'явилися його самвидавні пародійні п'єси - «Гамлет, або Феномен датського кацапізма», «Павлик Морозов», «Герой нашого часу» та ін., в яких за допомогою ритмізованого наративу, наповненого арготизмами, ненормативною лексикою і суржиком, зображувалося шизофренічне буття. Дослідники відзначають незаперечний вплив Подерв'янського на стебно-карнавальну складову вітчизняного ПМ-дискурсу.
Картини Леся Подерв'янського зберігаються в Національному художньому музеї та багатьох інших громадських та приватних колекціях України, Росії, Німеччини, Швеції, Великобританії, Ізраїлю та США. Роботу «Воїн, смерть і диявол» купив Вуді Ален у 2000 році в Нью-Йорку.
Лесь Подерв'янський працював для театрів як сценограф і в 1993 році отримав київську «Пектораль» за оформлення вистави «Оргія» Лесі Українки в Театрі на Липках.

Читайте також: У короля чеської естради Карела Готта діагностували рак