Резонанс
5 листопада 2015
Лукаш затримали в Києві і везуть в Генпрокуратуру
Лукаш запевнила, що тиску на неї не здійснюється і претензій до силовиків у неї немає, для дачі свідчень у ГПУ вона направляється добровільно.
news-image

Екс-міністр юстиції України Олена Лукаш, що затримана сьогодні СБУ, направляється в Генпрокуратуру для дачі свідчень. Про це сьогодні на брифінгу повідомила речник СБУ Олена Гітлянська, передає «Єдність» із посиланням на Ліга.net.

Сьогодні в результаті комплексу розшукових заходів, в яких були задіяні значні сили Служби безпеки, нами була затримана міністр юстиції часів Януковича Олена Лукаш, яка переховувалася від органів правосуддя. Напевно, ви всі пам'ятаєте її зухвалі виступи, заяви в самі пекельні дні Майдану. Також ви пам'ятаєте рішення, які були нею завізовані, у тому числі закони 16 січня. Все це було предметом дослідження правоохоронних органів, - сказала вона.
Якраз в ці хвилини оперативники контррозвідки доставляють її до Генеральної прокуратури для процесуального оформлення її затримання, а також для свідчень, - сказала Гітлянська.

На брифінгу журналістам було продемонстровано відео, на якому Лукаш заявляє, що зараз вона разом зі співробітниками контррозвідки СБУ направляється для дачі пояснень і дачі показань до Генеральної прокуратури. Лукаш запевнила, що жодного тиску на неї не здійснюється і ніяких претензій до силовиків у неї немає. Вона також зазначила, що її права не порушувалися, і для дачі свідчень у ГПУ вона направляється добровільно.

У свою чергу, прокурор ГПУ Владислав Куценко заявив:

В даний час проводяться необхідні процесуальні дії, у тому числі пов'язані з необхідністю повідомлення про підозру пані Лукаш. Крім безпосередньо її причетності до злочинів режиму Януковича, також в даний час у нас зібрана інформація, яка може підтверджувати можливість здійснення пані Лукаш злочину за статтею 191 Кримінального кодексу України - розкрадання коштів в особливо великих розмірах (частина 5) і за статтею 366 - службове фальсифікація, - зазначив він.

За словами Куценка, влітку-восени 2013 року Лукаш, "зловживаючи своїми посадовими обов'язками міністра юстиції України, за попередньою змовою з іншими співробітниками Міністерства юстиції, фактично штучно провела тендерні процедури з метою реалізації загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, і в процесі реалізації цієї програми заволоділи грошовими коштами на загальну суму більш ніж 2,5 млн грн ". Він зазначив, що це тільки один з епізодів.

Ще у нас багато епізодів, у тому числі майданівські питання, злочини режиму Януковича - все це буде перевірено, ретельно досліджено. У вересні цього року ми звернулися в Інтерпол щодо оголошення пані Лукаш в міжнародний розшук, але вона сама повернулася в Україну і була затримана в місті Києві. Де саме - ми не розголошуємо, - повідомив прокурор ГПУ.
Це була блискуча операція. СБУ провела велику роботу, були задіяні значні сили. Але оскільки зараз тривають оперативно-слідчі дії, ми поки що ні будемо розголошувати деталі, де вона була затримана, яким чином, - додала Гітлянська.
Читайте також: У Генпрокуратурі повідомили, у чому підозрюють Олену Лукаш