Світ
7 листопада 2015
Charlie Hebdo у Росії погрожують кримінальною справою
Співробітникам видання загрожує до семи років позбавлення волі.
news-image

У Держдумі вимагають дати правову оцінку публікації карикатур на авіакатастрофу російського A321 в Єгипті у французькому сатиричному журналі Charlie Hebdo. Раніше російські парламентарії назвали вчинок видання знущанням над пам'яттю жертв трагедії. Тепер співробітникам журналу загрожує кримінальна справа про виправдання тероризму, повідомляє «Є!» з посиланням на російські ЗМІ.

У зв'язку з публікацією депутат Держдуми Іван Сухарєв звернувся до глави Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна з проханням дати правову оцінку діям співробітників журналу Charlie Hebdo. На думку парламентарія, одне із зображень, опублікованих у виданні, підпадає під ст. 205.2 КК РФ - «Публічні заклики до здійснення терористичної діяльності або публічне виправдання тероризму». При цьому, як зазначив депутат, це злочин, скоєний за участю ЗМІ, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до семи років.

« Франція першою висловила співчуття з приводу даної трагедії. Тому я звернувся з проханням перевірити, згідно з цією статтею, діяльність журналу і в разі необхідності порушити кримінальну справу. Хотілося б звернути увагу на те, що дане видання у нас теж можна придбати через інтернет », - підкреслив депутат.

Нагадаємо, напередодні французький сатиричний журнал Charlie Hebdo на своїх сторінках опублікував карикатури на катастрофу російського лайнера на Синайському півострові, жертвами якої стали 224 людини. На першій карикатурі зображені пасажири A321 і уламки літака, що летять в голову терориста. Напис під зображенням говорить: «Російська авіація посилила свої бомбардування». На другому малюнку - череп серед уламків лайнера і тіл, який говорить про небезпеку польотів на повітряних суднах російських лоукостерів.