Світ
9 листопада 2015
Парламент Каталонії проголосив незалежність від Іспанії
"За" проголосували 72 депутати, 63 - "проти".
news-image

Парламент Каталонії схвалив резолюцію про незалежність від Іспанії. "За" проголосували 72 депутати, 63 - "проти", повідомляє The Local.
Резолюція складається з дев'яти пунктів. Вона включає в себе урочисту заяву, що закликає до "початку створення незалежної Каталонської держави у формі республіки".

Згідно з документом, Каталонія повинна стати незалежною від Іспанії через 18 місяців. Текст закликає регіональні збори протягом місяця розробити окрему систему соціального та фінансового забезпечення.
Конституційний суд Іспанії минулого тижня відхилив вимогу заборонити голосування про незалежність. Як повідомляла El Pais, судді КС ухвалили, що забороняти обговорення, заздалегідь оголосивши його незаконним, не можна. Резолюція може бути прийнята, однак центральний уряд Іспанії в Мадриді потім зможе її оскаржити знову ж таки в КС.
Уряд, як очікується, саме так і вчинить. Якщо суд прийме скаргу, то виконання резолюції повинно бути призупинено, доки суд не прийме рішення з цього питання, вважає Мадрид.

Тим часом творці резолюції стверджують, що Каталонія тепер вже не підкоряється рішенням іспанських установ, у тому числі і судовим.

Читайте також: Дві тисячі овець пройшли дорогами Мадрида, відстоюючи свої права (відео)