Суспільство
10 листопада 2015
Догралися: у Латвії заборонили російську мову
Центр держмови Латвії випустив звернення до жителів країни, згідно з яким розмовляти на робочих місцях потрібно суто латиською мовою.
news-image

Як повідомляє видання vesti.lv, таке правило буде поширюватися практично на всіх працівників, особливо це стосується сфери обслуговування - магазини, громадський транспорт, офіси та установи, передає «Є!».

Відзначається, що росіяни, розмовляючи один з одним по-російськи загрожують латиської мови і висловлюють неповагу латишам, - сказано в повідомленні.


Як зазначається у листі, були отримані скарги на те, що в неофіційній бесіді між один одним жителі часто спілкуються іноземною мовою, найчастіше російською. Однак тепер, згідно з новим правилом, якщо спілкування працівників між собою чують інші люди, будь то пасажири громадського транспорту, відвідувачі офісів і установ, покупці в магазинах, то таке спілкування вже потрапляє під визначення «офіційного» і повинно здійснюватися на латиською мовою.

Неприпустимо, щоб працівники, виконуючи службові та професійні обов'язки, спілкувалися між собою іноземною мовою, - заявили в Центрі держмови.

Крім того, в Центрі нагадали, що Латвія - єдине місце у світі, де може бути гарантовано існування і розвиток латиської мови, а звуження сфери використання його як державної на території країни слід вважати загрозою для його статусу.

Тому закликаємо кожного роботодавця обговорити з працівниками значення використання держмови при виконанні професійних обов'язків, - підсумували в Центрі.
Читайте також: Георгій Тука різко висловився щодо мовного питання