Події
12 листопада 2015
Геращенко про закон щодо Національного бюро розслідувань: "Прийнятий закон наведе лад в системі прокуратури"
У Верховній Раді прийнятий закон № 2114 про Національне Бюро розслідувань.
news-image

У відповідності з ним органи прокуратури назавжди втрачають право проведення слідства, пояснює нардеп Антон Геращенко у своєму Фейсбуці, передає «Є!».

Це один з найважливіших законів необхідних для наведення порядку в системі прокуратури. Ця вимога була закладено ще в Конституції України в 1996 році. Для його втілення в життя знадобилося цілих 19 років! - написав він.

Геращенко пояснив, що тепер, після підписання цього Закону Президентом, у Генеральної прокуратури лише залишаться повноваження з нагляду за досудовим слідством та представлення державного обвинувачення в суді, як робиться в усіх європейських країнах.

Сама боротьба за крісло Генерального Прокурора тепер стане набагато менш запеклою. Адже у прокуратури тепер не буде стільки каральних повноважень, під дахом однієї організації. Функції слідства, у справах, які раніше відносилися до повноважень ГПУ будуть передані Національному Бюро розслідувань, директор якого призначатиметься за підсумками відкритого конкурсу і затверджуватися рішенням кабінету колегіальним Міністрів, - повідомив нардеп.

Також Геращенко зазначив, що до повноважень НБР в числі інших буде відноситься слідство у справах про катування та розслідування правопорушень скоєних співробітниками правоохоронних органів - Національної Поліції, Служби безпеки, прокуратури, державними чиновниками, не пов'язані з корупційними правопорушеннями, якими буде займатися Антикорупційне Бюро України.

Він сподівається, що Президент не накладе вето на цей важливий закон. 

Читайте також: ВР прийняла закон проти дискримінації, необхідний для скасування віз